Home / SLOVENSKO / Fico nesúhlasí s poslaním stíhačiek Mig-29 na Ukrajinu, Čaputovú nazval americkou slúžkou (video)

Fico nesúhlasí s poslaním stíhačiek Mig-29 na Ukrajinu, Čaputovú nazval americkou slúžkou (video)

10.2.2023 (SITA.sk) – Poslanec parlamentu a predseda strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico navrhol, aby Národná rada SR vyslovila nesúhlas so zaslaním stíhačiek MIG-29 na Ukrajinu z dôvodu protiústavnosti.

Americkí poskokovia vo vláde

Strana Smer-SD preto iniciuje mimoriadnu parlamentnú schôdzu, predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) určil jej termín na utorok 14. februára o 9:00.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Oceňujem korektnosť, ktorú ukázal Kollár. Je to veľmi správne, pretože americkí poskokovia vo vláde a pani prezidentka – americká slúžka sú určite pripravení stíhačky na Ukrajinu poslať už cez víkend, aby sa zbavili tejto schôdze,“ povedal na piatkovej tlačovej besede Fico.

Dodal, že zo slovenskej vlády sa stane americký kabinet. „Pokiaľ nám nepomôžu otvoriť schôdzu, budeme zvažovať všetky možné postupy, ktoré nám dáva Ústava SR, pokiaľ ide o zvolávanie verejných zhromaždení alebo demonštrácií,“ zdôraznil.

Hegerov sľub Zelenskému

Fico má pocit, že sa nachádzame v ďalšej etape hlbokej ústavnej krízy. Ako ďalej uviedol, je to z dôvodu, že „odvolaný“ a dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽaNO) si dovolil dávať prísľuby na medzinárodnej úrovni.

Podľa Fica na to nemá žiadne kompetencie. Ako dodal, musíme si klásť otázku, či už si je plne vedomý podpory prezidentky Zuzany Čaputovej.

Sľub, ktorý dal vo štvrtok Heger ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému je podľa predsedu Smeru-SD protiústavný. „Vláda SR nemá žiadnu právomoc rozhodovať v zásadných otázkach vnútornej a zahraničnej politiky, ak bola odvolaná a dokonca ani vtedy, keby im na to dala súhlas prezidentka,“ vysvetlil Fico.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Mimoriadna schôdza parlamentu, Predseda Národnej rady SR (NR SR), Predseda strany Smer-SD, Premiér Slovenskej republiky, Prezidentka SR, Stíhačky MiG-29, Ukrajinský prezident, Ústava SR
Zdroj: SITA.sk – Fico nesúhlasí s poslaním stíhačiek Mig-29 na Ukrajinu, Čaputovú nazval americkou slúžkou (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Post predsedu parlamentu patrí Hlasu, Tomáš apeluje na dodržiavanie koaličnej dohody (video)

Voľba predsedu parlamentu závisí od výsledku eurovolieb.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *