Home / šport / Ostatné športy / Športový arbitrážny súd zrušil doživotný zákaz pre 28 ruských športovcov, ktorí dostali za doping

Športový arbitrážny súd zrušil doživotný zákaz pre 28 ruských športovcov, ktorí dostali za doping

aktualizované 1. februára, 10:21

LAUSANNE 1. februára (WebNoviny.sk) – Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne zrušil pre 28 ruských športovcov doživotný olympijský zákaz, ktorý dostali za doping na ZOH 2014 v Soči. Ďalší jedenásti síce nemajú úplne zrušený dištanc, no zákaz pre nich sa týka len ZOH 2018 v Pjongčangu.

Dôvodom rozhodnutia CAS je, že jednotlivých športovcov nezistil individuálne previnenia. V prípade 28 reprezentantov tak zostávajú v platnosti umiestnenia, ktoré dosiahli na ZOH v Soči.

Štvrtkový verdikt CAS ešte neznamená, že športovci zbavení viny, medzi nimi olympijský víťaz zo Soči v behu na lyžiach Alexander Legkov či skeletonista Alexander Tretiakov, budú môcť štartovať v Pjongčangu. Ak im Medzinárodný olympijský výbor nepredloží pozvanie, musia žiadať o právo štartu prostredníctvom žaloby.

Odporúčame:
Rodčenkov ide ukazovať prstom na dopingových hriešnikov, ktorým servíroval koktejl vlastnej výroby

Na CAS prišlo 42 odvolaní ruských športovcov, nakoniec bolo prejednaných iba 39. Prípady biatlonistiek Jany Romanovovej, Oľgy Viluchinovej a Oľgy Zajcevovej odložili. Medzinárodný olympijský výbor v závere roka 2017 doživotne dištancoval z olympijských hier 43 ruských športovcov, Neodvolal sa iba štvrtý bobista zo Soči Maxim Belugin.

Viac k témam: CAS Športový arbitrážny súd, doping, Rusko, ZOH Zimné olympijské hry 2018 v Pjongčangu
Zdroj: Webnoviny.sk – Športový arbitrážny súd zrušil doživotný zákaz pre 28 ruských športovcov, ktorí dostali za doping © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Bátovská Fialková hlási návrat do súťažného diania, konkurencia v ženskom biatlonovom tíme sa tak výrazne zvýši

Slovenská biatlonistka sa vracia po ročnej prestávke s materskými povinnosťami.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *