Home / SLOVENSKO / Matovič vyzýva Čaputovú, aby za údajnú urážku Maďarov odvolala Káčera. Nečinnosťou vraj chráni jej „dúhového“ priateľa

Matovič vyzýva Čaputovú, aby za údajnú urážku Maďarov odvolala Káčera. Nečinnosťou vraj chráni jej „dúhového“ priateľa

9.2.2023 (SITA.sk) – Predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) vyzýva prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby odvolala z funkcie šéfa rezortu diplomacie Rastislava Káčera za urážlivé vyjadrenia na adresu Maďarov. Uviedol to na štvrtkovej tlačovej besede strany OĽaNO.

Matovič dodal, že momentálne je len prezidentka zodpovedná, a ako jediná má moc za slovné útoky voči Maďarom ministra stiahnuť z funkcie.

Premyslený a vykalkulovaný útok

„Miesto toho, aby sa Káčer ospravedlnil, sa zahral na siláka a vyznel ako arogantný hulvát. Povedal, že sa nemá za čo ospravedlňovať, a tým dal svojim slovám desaťkrát väčšiu váhu a o to väčšiu nebezpečnosť,“ uviedol Matovič s tým, že Káčer len potvrdil, že svoje slová nepovedal len náhodne, ale že to bol premyslený a vykalkulovaný útok voči všetkým Maďarom.

„Tento útok neprijali ako útok len Maďari za Dunajom ale aj ľudia, ktorí v našej krajine spolu žijú tisíc rokov, teda aj Maďari na Slovensku,“ dodal Matovič.

Matovič zdôraznil, že to bol útok na 500-tisíc Maďarov na Slovensku, a prezidentka na to nijakým spôsobom nereaguje.

„Kto mlčí, ten svedčí. Tým, že je ticho, súhlasí s tým, že Maďari čakajú na vhodnú chvíľu, kedy nám ukradnú našu zem,“ doplnil Matovič s tým, že nečinnosťou nechráni verejný záujem, ale svojho „dúhového“ priateľa z ministerstva zahraničných vecí.

Záujmy cudzích mocností

Podľa Matoviča Káčer ukázal, že nie je hodný byť aj naďalej ministrom zahraničných vecí, pretože nechráni záujem SR.

„Správa sa, akoby chránil záujmy cudzích mocností, ktorým vyhovuje, aby sa Slováci a Maďari opäť nenávideli a bojovali po slovenských dedinách proti sebe, ako to bolo kedysi,“ konštatoval.

Matovič sa súčasne ospravedlnil za slová ministra Káčera všetkým Maďarom ako na Slovensku, tak i v zahraničí.

„Keď pani prezidentka nestiahne ministra Káčera z funkcie, preberá zodpovednosť za pľuvanec do očí Maďarom žijúcim na Slovensku,“ uzavrel Matovič.

Svätý grál slovenskej diplomacie

Káčer v diskusnej relácii televízie Markíza odpovedal na otázku, či v najbližších rokoch hrozí, že sa Maďarsko dopracuje k územným nárokom na Slovensko.

„Keby bol býval Vladimír Putin úspešnejší a dnes ho máme na východných hraniciach, myslím si, že takýmto nárokom by sme už dnes priamo čelili, bohužiaľ,“ odpovedal.

Matovič už v stredu na tlačovej besede povedal, že zo strany Káčera ide o zásadné obvinenie voči významnému partnerovi Slovenska. „Nebolo by dobré prebudiť spacieho džina maďarskej karty,“ povedal a žiadal od Káčera ospravedlnenie.

Káčer vo štvrtok na sociálnej sieti uviedol, že sa nebude ospravedlňovať za svoj výrok. „Nebudem sa nikomu ospravedlňovať za to, že chránim záujmy svojej krajiny, že jej teritoriálnu integritu, suverenitu a slobodu považujem za svätý grál snaženia našej diplomacie,“ napísal.

Viac k témam: Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), Prezidentka SR
Zdroj: SITA.sk – Matovič vyzýva Čaputovú, aby za údajnú urážku Maďarov odvolala Káčera. Nečinnosťou vraj chráni jej „dúhového“ priateľa © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

KDH poslalo list predsedníčke Ursule von der Leyen, Slovensko by nemalo byť finančne postihované za zrušenie špeciálnej prokuratúry

Hnutie zdôrazňuje, že zmena v trestnom práve je vnútornou záležitosťou Slovenskej republiky ako členského štátu EÚ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *