Home / SLOVENSKO / Imrecze je vinný z prijímania úplatku, do väzenia nepôjde a má zaplatiť peňažný trest 202-tisíc eur

Imrecze je vinný z prijímania úplatku, do väzenia nepôjde a má zaplatiť peňažný trest 202-tisíc eur

9.2.2023 (SITA.sk) –
aktualizované 9. februára 12:12

Trest tri roky väzenia s podmienečným odkladom na dobu piatich rokov uložila vo štvrtok samosudkyňa Špecializovaného trestného súd v Pezinku bývalému prezidentovi Finančnej správy SR Františkovi Imreczemu.

Peňažný trest 202-tisíc eur

Stalo sa to v rámci schválenia mierne modifikovanej dohody o vine a treste medzi prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry a obvineným z prijímania úplatku. Tiež musí zaplatiť peňažný trest 202-tisíc eur. Keby tak neurobil, súd schválil náhradný trest v dĺžke troch rokov väzenia.

Imrecze, ktorý bol na čele finančnej správy v rokoch 2012 až 2018, dostal tiež zákaz stretávať sa a kontaktovať sa s aktérmi skutkov, za ktoré bol odsúdený a tiež zákaz pôsobenia vo verejných funkciách na dobu šiestich rokov. Štvrtkové rozhodnutie súdu je právoplatné, keďže súčasťou dohody je záväzok nepodať proti nej odvolanie.

Desaťtisícové úplatky

Podľa orgánov činných v trestnom konaní sa Imrecze po svojej rezignácii z postu šéfa finančnej správy v septembri 2018 stretol s podnikateľom Michalom Suchobom a požiadal ho o odmenu pre zamestnancov finančnej správy za pomoc pri implementácii projektov od spoločnosti Allexis.

Konkrétne išlo o 50-tisíc eur pre Imreczeho nástupkyňu vo funkcii Lenku Wittenbergerovú, 30-tisíc eur pre riaditeľku odboru právnych služieb Denisu Židovú. a 20-tisíc eur pre šéfku odboru verejného obstarávania Kornéliu Černú. Sumu 50-tisíc eur mal obdržať aj šéf odboru informatiky Milan Grega. Keďže ten to opakovane odmietol, financie si podľa prokuratúry nechal Imrecze.

Štvrtková dohoda je podľa Imreczeho vyústením jeho konania, ako aj rozhodnutia spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní. „Ja tú zodpovednosť prijímam od začiatku a budem ju prijímať naďalej,“ povedal po skončení verejného zasadnutia pre médiá. Zároveň opätovne vylúčil, že by na neho v priebehu jeho väzobného stíhania niekto vyvíjal nátlak.

Na začiatku štvrtkového verejného zasadnutia samosudkyňa Pamela Záleská oznámila, že stíhaný podnikateľ Miroslav Výboh zaslal na súd podanie, v ktorom žiadal neschválenie dohody s Imreczem. Keďže však Výboh nie je stranou v predmetnom konaní, súd sa podnetom nezaoberal.

Viac k témam: Súdy
Zdroj: SITA.sk – Imrecze je vinný z prijímania úplatku, do väzenia nepôjde a má zaplatiť peňažný trest 202-tisíc eur © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prestaňte šíriť strach, vyzval Korčok. Pellegrini sa odmieta dištancovať od vyjadrení Šutaja Eštoka o zatiahnutí Slovenska do vojny

Pellegrini sám na svojom facebookovom profile vyhlásil, že on chce byť prezidentom mieru a nie vojny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *