Home / SVET / Európsky parlament v súvislosti s korupčným škandálom zbavil imunity dvoch europoslancov

Európsky parlament v súvislosti s korupčným škandálom zbavil imunity dvoch europoslancov

2.2.2023 (Webnoviny.sk) – Európsky parlament (EP) vo štvrtok zbavil imunity dvoch jeho poslancov, aby ich mohli vypočuť belgické úrady vyšetrujúce korupčný škandál v europarlamente.

Europoslanci v prevažnej väčšine odhlasovali, aby ich kolegovia Marc Tarabella a Andrea Cozzolino prišli o imunitu, pričom podľa záberov zo živého prenosu za odobranie jeho imunity hlasoval aj samotný Tarabella.

Belgičan a Talian už skôr prostredníctvom ich právnikov uviedli, že sú ochotní spolupracovať s belgickými úradmi.

Spojitosť s prípadom popierajú

Obaja popierajú, že by mali nejaké väzby na škandál, v rámci ktorého katarskí a marockí predstavitelia údajne ponúkali úplatky, aby ovplyvnili rozhodnutia EP.

Katar a Maroko popierajú akúkoľvek účasť, no europarlament pozastavil prácu na všetkých spisoch súvisiacich s Katarom.

Podľa správy pripravenej za účelom zbavenia imunity Tarabellu belgické vyšetrovanie ukazuje, že „môže byť zapojený do korupčných činov spojených so zasahovaním jedného alebo viacerých cudzích štátov s cieľom ovplyvniť diskusie a rozhodnutia prijaté v Európskom parlamente“.

Podľa svedectva voči nemu poslanec prijal úplatky, ktoré majú celkovú hodnotu 120 až 140-tisíc eur.

Obvinili štyroch ľudí

Cozzolino je zas podľa správy „podozrivý z toho, že sa od roku 2019 podieľal na dohode s inými osobami o spolupráci pri ochrane záujmov cudzích štátov v Európskom parlamente“, pričom sa tak zjavne minimálne z časti stalo „bránením prijatia parlamentných uznesení, ktoré by mohli poškodiť záujmy týchto štátov, výmenou za sumy peňazí“.

V decembri belgickí prokurátori obvinili štyroch ľudí z korupcie, prania špinavých peňazí a členstva v zločineckej organizácii za to, že údajne vzali peniaze od katarských a marockých predstaviteľov, aby ovplyvňovali rozhodovanie v europarlamente. Pri raziách v Bruseli a v Taliansku tiež zhabali státisíce eur.

K obvineným patria europoslankyňa Eva Kaili, ktorá bola pred týmto krokom belgickej prokuratúry podpredsedníčkou EP, jej partner a asistent z europarlamentu Francesco Giorgi, bývalý člen EP Antonio Panzeri, a šéf charitatívnej organizácie Niccolo Figa-Talamanca.

Panzeri sa medzičasom dohodol s belgickou prokuratúrou, že poskytne informácie výmenou za nižší trest.

Viac k témam: Europoslanci, Korupcia, korupčný škandál, Poslanecká imunita, Úplatky
Zdroj: Webnoviny.sk – Európsky parlament v súvislosti s korupčným škandálom zbavil imunity dvoch europoslancov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Opozícia pácha v zahraničí „ekonomickú vlastizradu“, Šimečka podľa Fica otočil a Ódorova vláda sa správala ako lenivé vši (video)

Premiér zároveň zdôraznil, že vláda momentálne komunikuje s Bruselom čisto „na technickej úrovni".

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *