Home / SLOVENSKO / Súd v korupčnej kauze Mýtnik museli odročiť, z týchto dôvodov vraj prvý a poslednýkrát

Súd v korupčnej kauze Mýtnik museli odročiť, z týchto dôvodov vraj prvý a poslednýkrát

1.2.2023 (Webnoviny.sk) – Kauza Mýtnik v stredu na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) na pracovisku v Banskej Bystrici nepokračuje. Sudca odročil hlavné pojednávanie, pretože sa až v utorok večer mailom ospravedlnil obhajca jedného z obžalovaných Martina Bahledu, ktorý náhle ochorel.

Predseda senátu uviedol, že nie sú splnené podmienky na pokračovanie hlavného pojednávania, ale pre takéto prípady sa zariadi a toto pojednávanie tak odročuje prvý a poslednýkrát z týchto dôvodov. Najbližší termín pojednávania v tejto kauze je 21. februára.

Vypočujú kajúcnika Suchobu

Pojednávanie bude najbližšie pokračovať vypočúvaním kajúcnika, podnikateľa Michala Suchobu, ktorý usvedčuje obžalovaných v korupčnej kauze Mýtnik. Na pojednávanie do plnej súdnej siene sa dostavil aj súdny znalec z oblasti psychológie, ktorého priviedla obhajoba Jozefa Brhela mladšieho a staršieho. Dôvodom, je, že podľa obhajcov svedok Suchoba klamal.

„Preto budeme dôrazne trvať na našom počiatočnom návrhu, a to na znaleckom dokazovaní znalca z oblasti psychológie za účelom posúdenia dôveryhodnosti a pravdovravnosti svedka Suchobu,“ uviedol pred pojednávaním advokát Michal Mandzák s tým, že v psychológii platí, že čím prísnejší trest pre kajúcnika, tým väčšia je tendencia kajúcnika klamať.

Imrecze už vypovedal

V kauze Mýtnik doteraz vypovedal kľúčový spolupracujúci svedok, bývalý prezident Finančnej správy (FS) František Imrecze, ktorý popísal svoje pôsobenie v čele FS a jeho úlohu pri presadzovaní riešení od firmy Allexis podnikateľa Michala Suchobu.

Podrobne opisoval aj rolu Jozefa Brhela staršieho, ktorý mu na ročnej báze dorovnával plat sumou 200-tisíc eur ročne v hotovosti. Proti obžalovaným už svedčil aj Michal Suchoba, ktorý žije od roku 2019 aj s rodinou v Spojených arabských emirátoch.

Trvajú na svojej nevine

Obžalobe v tomto prípade čelí okrem podnikateľa Jozefa Brhela aj jeho syn Jozef, bývalý štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc, bývalý predstaviteľ finančnej správy Milan Grega, podnikateľ Miroslav Slahučka a právnik Martin Bahleda.

Obžaloba ich viní v rámci piatich skutkov z porušovania povinnosti pri správne cudzieho majetku, machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a zločinu prijímania úplatku.

„Škoda bola vyčíslená počas dokazovania, ktoré sa vykonalo počas vyšetrovania. V tom prvom skutku predstavuje sumu viac ako 45 miliónov eur,“ uviedol prokurátor po prečítaní obžaloby v októbri 2022. Všetci šiesti obžalovaní svoju vinu odmietajú.

Predmetom obžaloby podanej už vo februári minulého roku je obstaranie majetku zo strany štátu v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní, pričom nakladanie so štátnymi prostriedkami malo byť súčasne neefektívne a nehospodárne. Na toto konanie mala nadväzovať legalizačná schéma, ktorej účelom malo byť zneprehľadnenie finančných tokov prostredníctvom zahraničných entít.

S podozrením zo spáchania týchto ekonomických činov úzko súvisia aj dva korupčné delikty. Jeden korupčný skutok sa týka obstarávania majetku na Finančnej správe SR v súvislosti so zákazkami s nízkou hodnotou.

V rámci policajných akcií Mýtnik I až III boli obvinení napríklad podnikatelia Brhel, Miroslav V., Michal Suchoba, ďalej bývalý prezident finančnej správy František Imrecze, jeho nástupkyňa Lenka Wittenbergerová alebo bývalý štátny tajomník ministerstva financií Kuruc. Obvinenia sa týkajú korupcie pri verejných obstarávaniach na Finančnej správe SR alebo ministerstve financií alebo ovplyvňovaní legislatívnych procesov.

Viac k témam: Akcia „Mýtnik II“, Akcia „Mýtnik III“, Akcia „Mýtnik“, Korupcia, Neoprávnené odpočty DPH, Súdy
Zdroj: Webnoviny.sk – Súd v korupčnej kauze Mýtnik museli odročiť, z týchto dôvodov vraj prvý a poslednýkrát © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Z aktivistu urobili údajného teroristu? Muža z Tadžikistanu pustili na slobodu, keď bol ministrom Šutaj Eštok

Podľa Štefana Hamrana hrozí mužovi v Tadžikistane mučenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *