Home / SVET / Macron varoval Turecko pred inváziou do Sýrie, na jeho slová už reagoval Yildirim

Macron varoval Turecko pred inváziou do Sýrie, na jeho slová už reagoval Yildirim

BEJRÚT 31. januára (WebNoviny.sk) – Francúzsky prezident Emmanuel Macron varoval Turecko pred inváziou do severnej Sýrie, kde turecká armáda aktuálne bojuje proti Kurdom, ktorých označuje za teroristov. Ankaru zároveň vyzval, aby rešpektovala suverenitu Sýrie.

Macron v rozhovore pre francúzsky denník Le Figaro povedal, že Turecko musí svoje kroky koordinovať so svojimi spojencami a operácia musí byť zameraná výlučne na boj proti terorizmu. Dodal, že v nadchádzajúcich dňoch bude o tejto problematike hovoriť s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Odporúčame:
Zo Sýrie boli vystrelené rakety, v pohraničnom meste zabili 17-ročnú tínedžerku

Zároveň varoval, že ak sa ukáže, že ofenzíva v Afríne zmenila svoje pôvodné zameranie boja proti potenciálnej teroristickej hrozbe a je z nej invázia, bude pre nich „táto operácia predstavovať vážny problém“.

Na Macronove slová už reagoval turecký premiér Binali Yildirim, podľa ktorého francúzsky prezident tureckú operáciu v Sýrii „nesprávne chápe“. „Celý svet vie a mal by vedieť, že Turecko nekoná s mentalitou okupanta,“ skonštatoval. Turecká vojenská ofenzíva na severe Sýrie sa začala 20. januára.

Viac k témam: Emmanuel Macron, Kurdi, Recep Tayyip Erdogan, Sýria, Turecko
Zdroj: Webnoviny.sk – Macron varoval Turecko pred inváziou do Sýrie, na jeho slová už reagoval Yildirim © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Propalestínske protesty na univerzitách neutíchajú. Došlo k stovkám zatknutí aj zraneniam zasahujúcich policajtov

Protestné stanové tábory sa rozšírili po celých Spojených štátov a spojili študentov z rôznych prostredí, vrátane Palestínčanov, Arabov, židov a moslimov, v odsúdení izraelského bombardovania Pásma Gazy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *