Home / EKONOMIKA / Obchod EÚ s Ruskom sa výrazne zmenšil, vplyv opatrení sa prejavil v posledných mesiacoch

Obchod EÚ s Ruskom sa výrazne zmenšil, vplyv opatrení sa prejavil v posledných mesiacoch

29.1.2023 (Webnoviny.sk) – Obchod Európskej únie (EÚ) s Ruskom výrazne klesol. Podstatne ho ovplyvnila ruská invázia na Ukrajinu a následné reštrikcie Únie v oblasti importu a exportu viacerých produktov.

Vplyv týchto opatrení sa osobitne prejavil v posledných mesiacoch. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Obchodný deficit Únie voči Rusku

Export EÚ do Ruska aj import z tejto krajiny podľa sezónne upravených údajov zreteľne klesli pod úrovne z obdobia pred ruskou inváziu na Ukrajinu. Podiel Ruska na importe Únie sa od februára do septembra 2022 znížil zo 6,4 na 3,8 percenta.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Podiel ruského trhu na exporte Únie v rovnakom období oslabil z 2,3 na 1,1 percenta. Obchodný deficit EÚ voči Rusku kulminoval v marci 2022 vo výške 19,6 miliardy eur. Potom postupne klesal a v septembri bol už len na úrovni 9,7 miliardy eur.

Šesť kľúčových produktov do EÚ

Pokiaľ ide o podiel Ruska na importe šiestich kľúčových produktov do Únie, silný pokles je viditeľný v prípade uhlia, zemného plynu, ropy, hnojív a železa a ocele, ale podiel niklu sa mierne zvýšil. Najväčší pokles nastal v tom, aký má Rusko podiel na dovoze uhlia do EÚ.

Ten sa znížil zo 45 percent v roku 2021 na 13 percent v treťom kvartáli 2022. Podiel ruského zemného plynu na dovoze do EÚ klesol v rovnakom období z 36 na 18 percent, podiel hnojív z 29 na 17 percent a podiel železa a ocele zo 16 na päť percent.

Viac k témam: Export, Export EÚ do Ruska, rusko-ukrajinský konflikt, Sankcie proti Rusku
Zdroj: Webnoviny.sk – Obchod EÚ s Ruskom sa výrazne zmenšil, vplyv opatrení sa prejavil v posledných mesiacoch © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Progresívci odhaľujú nedostatky plánovaných zmien vo verejnom obstarávaní. Koalícii ponúkajú návod na opravu (video)

Pozmeňujúcimi návrhmi mieni urýchliť investície aj verejné obstarávanie a podporiť stavebníctvo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *