Home / EKONOMIKA / Rada Európskej únie predĺžila všetky ekonomické sankcie proti Rusku do konca júla tohto roka

Rada Európskej únie predĺžila všetky ekonomické sankcie proti Rusku do konca júla tohto roka

27.1.2023 (Webnoviny.sk) – Rada EÚ v piatok rozhodla o predĺžení reštriktívnych opatrení namierených proti niektorým sektorom ruskej ekonomiky o šesť mesiacov, a to do 31. júla tohto roka. Informovala o tom tlačová služba Rady EÚ.

Tieto sankcie prvýkrát zaviedli v roku 2014 v reakcii na kroky Ruska, ktoré destabilizovali situáciu na Ukrajine. Od februára 2022 boli výrazne rozšírené v dôsledku nevyprovokovanej a neopodstatnenej vojenskej agresie Ruska proti Ukrajine.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

V súčasnosti sankcie pozostávajú zo širokého spektra sektorových opatrení vrátane obmedzení obchodu, financií, technológií a tovaru s dvojakým použitím, priemyslu, dopravy a luxusného tovaru.

Zahŕňajú aj zákaz dovozu alebo prepravy surovej ropy a určitých ropných produktov z Ruska do Európskej únie po mori, odpojenie niekoľkých ruských bánk od systému SWIFT a pozastavenie vysielania a licencie niekoľkých dezinformačných médií podporovaných Kremľom.

V decembri minulého roka Rada EÚ definitívne schválila deviaty balík sankcií voči Rusku. V súčasnosti členské štáty Únie pracujú na desiatom balíku opatrení proti Rusku, ktorý by mal vstúpiť do platnosti vo februári.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Sankcie proti Rusku
Zdroj: Webnoviny.sk – Rada Európskej únie predĺžila všetky ekonomické sankcie proti Rusku do konca júla tohto roka © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *