Home / SVET / Minulý rok bolo na celom svete zabitých o 50 percent viac novinárov než rok predtým. Najviac na Ukrajine, v Mexiku a Haiti

Minulý rok bolo na celom svete zabitých o 50 percent viac novinárov než rok predtým. Najviac na Ukrajine, v Mexiku a Haiti

25.1.2023 (Webnoviny.sk) – Zabitia novinárov na svete v roku 2022 v porovnaní s predchádzajúcim rokom vyskočili o 50 %. Dôvodom sú najmä útoky na Ukrajine, v Mexiku a Haiti.

Podľa správy, ktorú v utorok zverejnil newyorský Výbor na ochranu novinárov (CPJ), vlani na celom svete zabili najmenej 67 pracovníkov médií, čo je najviac od roku 2018.

Niektoré motívy ešte vyšetrujú

V Haiti v roku 2022 zabili sedem novinárov, čo je na malú 12-miliónovú ostrovnú krajinu obrovské číslo. Niektorých zabili násilné pouličné gangy, ktoré v podstate prevzali kontrolu nad hlavným mestom Port-au-Prince, no minimálne dvoch zastrelila polícia.

Výbor na ochranu novinárov uvádza, že viac ako polovica – 35 zo 67 zabití novinárov, pripadá na tri spomenuté krajiny – Ukrajinu, Mexiko a Haiti.

V Mexiku podľa výboru zabili 13 pracovníkov médií. Iné mediálnej organizácie však uvádzajú, že zabitých bolo 15, čo by znamenalo, že rok 2022 bol pre mexických novinárov najsmrteľnejší za najmenej tri desaťročia. Na Ukrajine sužovanej ruskou vojnou vlani zabili 15 pracovníkov médií, uvádza výbor.

CPJ pritom potvrdilo, že 41 zo 67 novinárov zabili „v priamej súvislosti s ich prácou“ a v prípade ďalších 26 zabití motívy ešte vyšetrujú.

Na Ukrajine čelia veľkému riziku

V Mexiku sú úmrtia novinárov zjavne dôsledkom toxickej zmesi násilia páchaného drogovými gangmi, miestnej politickej korupcie a nedostatočných trestov pre páchateľov.

Novinári na Ukrajine podľa CPJ čelia obrovskému riziku. „Zástupcovia tlače sú počas pokrývania konfliktu často zranení pri bombardovaní a niektorí hlásia, že sa na nich ruské sily zamerali,“ uvádza výbor v správe.

V roku 2022 zabili aj štyroch novinárov na Filipínach a po dvoch v Kolumbii, Brazílii, Hondurase, Bangladéši, Indii, Mjanmarsku, Somálsku a Čade.

Viac k témam: Novinári
Zdroj: Webnoviny.sk – Minulý rok bolo na celom svete zabitých o 50 percent viac novinárov než rok predtým. Najviac na Ukrajine, v Mexiku a Haiti © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Top foto dňa (27. marec 2024): Návšteva generála Cavoliho, rokovanie vlády v Galante aj protest Čo? Ruky preč od RTVS!

Streda očami fotografov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *