Home / SLOVENSKO / Miroslav Kollár víta dohodu o predčasných voľbách a podporí návrh na podmienenie zmeny volebného systému 90-timi hlasmi

Miroslav Kollár víta dohodu o predčasných voľbách a podporí návrh na podmienenie zmeny volebného systému 90-timi hlasmi

23.1.2023 (Webnoviny.sk) – Nezaradený poslanec Miroslav Kollár (Spolu – občianska demokracia) je pripravený podporiť v parlamente návrh, podľa ktorého bude na zmenu volebného systému potrebných 90 hlasov poslancov, teda ústavná väčšina. Uviedol to na sociálnej sieti.

Videli sme, čo sa stalo v niektorých krajinách, kde sa k moci dostali autokrati a populisti. Musíme brániť demokraciu dobudovaním nášho systému bŕzd a protiváh,“ skonštatoval Kollár.

Premrhanie antificovského mandátu

Podľa jeho slov by bolo veľmi nerozumné nechať Smeru-SD voľné ruky na zmeny volebného systému tak, aby sa zabetónoval pri moci ako napríklad Viktor Orbán v Maďarsku. Zároveň však podotkol, že vládna koalícia trestuhodne premrhala svoj antificovský mandát z volieb 2020 a dnes musí riešiť poistky na ochranu demokracie, pretože reálne hrozí Ficov návrat.

Kollár zároveň víta dohodu bývalých strán vládnej koalície o predčasných parlamentných voľbách, ktoré sa majú konať 30. septembra 2023.

Chcú sa sustrediť na programovú ponuku

Od začiatku vládnej krízy som hovoril, že východiskom je politická dohoda na jesennom termíne predčasných volieb a na pokojnom spôsobe dovládnutia. Sme radi, že lídri strán bývalej vládnej koalície konečne pochopili situáciu a dohodli sa na potrebnej zmene Ústavy SR aj na termíne konania predčasných volieb,“ skonštatoval.

V strane Spolu – občianska demokracia sa teraz chcú sústrediť na to, aby stredopravý volič dostal pred voľbami takú personálnu a programovú ponuku, ktorá ho bude mobilizovať prísť k voľbám, aby neprepadli státisíce hlasov demokratických voličov, ako to bolo vo voľbách v roku 2020.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Pád menšinovej vlády Eduarda Hegera, Predčasné voľby na Slovensku 2023, Ústava SR, Zmena ústavy, zmena volebného zákona
Zdroj: Webnoviny.sk – Miroslav Kollár víta dohodu o predčasných voľbách a podporí návrh na podmienenie zmeny volebného systému 90-timi hlasmi © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

NATO je predovšetkým mierová organizácia, nerieši medzinárodné konflikty použitím sily, vyhlásil Blanár

Slovensko si pripomína 20. výročie vstupu do NATO.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *