Home / SLOVENSKO / Aj napriek neúspechu dosiahol Fico čiastočný úspech. Zopakuje sa situácia, ako po referende v roku 2004?

Aj napriek neúspechu dosiahol Fico čiastočný úspech. Zopakuje sa situácia, ako po referende v roku 2004?

22.1.2023 (Webnoviny.sk) – Nedostatočná účasť na dosiahnutie úspešnosti referenda sa podľa politológa Juraja Marušiaka zo Slovenskej akadémie vied dala očakávať.

Na druhej strane však podľa neho nebola až taká nízka, keď ju porovnáme s účasťou v iných referendách v histórii Slovenskej republiky.

Vyššia účasť v referende, ktoré sa konalo v období medzi voľbami, bola len v referende v roku 2004, keď dosiahla 35,86 percenta.

Referendum v roku 2004

Iniciovala ho Konfederácia odborových zväzov s podporou strany Smer a ďalších opozičných strán. Otázka vtedy znela: „Ste za to, aby poslanci NR SR prijali ústavný zákon o skrátení III. volebného obdobia NR SR tak, aby sa voľby do NR SR konali v roku 2004?“

Viac o téme: Referendum o zmene ústavy

Politológ zároveň poukázal na to, že referendum v roku 2004 predznamenávalo zmenu po najbližších parlamentných voľbách, pretože v roku 2006 Smer-SD vyhral voľby.

Výsledky referenda 2023 o zmene ústavy

Marušiak sa domnieva, že aj samotní iniciátori počítali s tým, že toto referendum nebude úspešné. Účasť 27,25 percenta voličov však podľa neho môže strana Smer-SD interpretovať čiastočne ako svoj úspech. Podarilo sa jej totiž zmobilizovať viac voličoch, ako v posledných voľbách do parlamentu.

Mobilizácia voličov sa Smeru-SD podarila

Poukázal na to, že pomerne rozsiahla mobilizácia voličov sa Smeru-SD podarila už pri zbieraní podpisov pod petíciu na vypísanie referenda, a to dokonca dvakrát, pretože prvé referendum v roku 2021 bolo Ústavným súdom SR zamietnuté. „Smer-SD sa tým zviditeľnil, bola to vlastne ich stranícka akcia, ostatné opozičné strany sa len pridali,“ uviedol Marušiak.

Podľa politológa sa dá očakávať, že z neúspechu referenda Smer-SD obviní prezidentku, pretože s touto kampaňou strana začala už pred referendom. Pomerne zložitú referendovú otázku nepokladá za príčinu neúspechu referenda, pretože v minulosti rovnako neuspeli ani referendá v jednoduchšími otázkami.

Referendová účasť v jednotlivých krajoch podľa Marušiaka len potvrdila regionálne rozloženie voličov. „Najsilnejšiu voličskú základňu má Smer-SD v Trenčianskom kraji, čiastočne v Nitrianskom, Žilinskom a Banskobystrickom kraji a vo veľkej časti Prešovského kraja. Bratislavský kraj je podobne ako Košický kraj ten opačný pól,“ poukázal politológ.

Viac k témam: Politológ, Referendum 2023 o zmene ústavy
Zdroj: Webnoviny.sk – Aj napriek neúspechu dosiahol Fico čiastočný úspech. Zopakuje sa situácia, ako po referende v roku 2004? © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Krajskí prokurátori sa ohradili voči kritike bývalých zamestnancov ÚŠP, vydali spoločné vyhlásenie

Krajskí prokurátori považujú kritiku za absolútne nevhodnú.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *