Home / SLOVENSKO / OĽaNO uvažuje v širších súvislostiach, rozdelí sa a Heger skúsi vytvoriť SDK 2

OĽaNO uvažuje v širších súvislostiach, rozdelí sa a Heger skúsi vytvoriť SDK 2

19.1.2023 (Webnoviny.sk) – Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) sa pravdepodobne rozdelí na dve. Jedným bude pôvodné OĽaNO, ktoré bude konzervatívnejšie a jeho agendou zostane aj protikorupčná politika. Druhým má byť nový politický subjekt povereného premiéra Eduarda Hegera, akési SDK 2, v ktorom sa pokúsi spojiť demokratické stredo-pravicové politické strany. Uviedol to predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš v HN televízii.

Žiadny rozkol a hádky

Debaty v hnutí na túto tému podľa Šipoša prebiehajú v pokojnej atmosfére, nejde o žiadny rozkol a hádky. OĽaNO podľa neho nerozmýšľa len nad svojím vlastným politickým výsledkom vo voľbách ako mnohé iné strany, ale uvažuje v širších súvislostiach – ako vyskladať demokratické strany tak, aby „porazili mafiu“.

Šipoš uviedol, že Heger už hovoril so stranami KDH, Za ľudí, Spolu – občianska demokracia, ODS, Zmena zdola a predpokladá, že osloví aj ďalšie hnutia ako je NOVA či maďarské politické strany.

Vznik nového Hegerovho politického projektu bude podľa neho závisieť hlavne od toho, či budú mať tieto menšie demokratické strany záujem o spoluprácu. V prípade, že budú, by takýto projekt mal podľa Šipoša aj potenciál vyhrať voľby.

Šipoš čaká na rozhodnutie Hegera

Šipoš povedal, že na 70 – 80 percent je už rozhodnutý, na ktorú stranu sa prikloní, či to bude na stranu pôvodného OĽaNO, alebo pôjde s Hegerom.

Svoje rozhodnutie však chce oznámiť, až keď bude téma Hegerovho odchodu z hnutia aktuálna. Zároveň sa však označil za umierneného konzervatívca a povedal, že si nevie predstaviť, že by sa po desiatich rokoch v OĽaNO išiel profilovať nejak inak. „Konzervatívne hodnoty a boj proti korupcii sú mi blízke,“ naznačil svoje ďalšie smerovanie Šipoš.

Je presvedčený, že OĽaNO má svoju budúcnosť v politike aj naďalej ako samostatný subjekt a má svoje témy, ako je boj proti korupcii či silná prorodinná a sociálna politika.

Gyimesi a Pollák ml. ostávajú v OĽaNO

S Hegerom vidí svoju politickú budúcnosť poverený minister obrany Jaroslav Naď, ktorý sa už viackrát vyjadril, že súčasné OĽaNO mu je príliš konzervatívne, s aktuálnym štýlom politiky svojho straníckeho šéfa Igora Matoviča sa nestotožňuje a nechce byť v rovnakej strane s človekom ako je György Gyimesi.

Ďalšie mená politikov, ktorí by mohli odísť z OĽaNO spolu s Hegerom a Naďom, zatiaľ Šipoš konkretizoval nechcel a označil to za predčasné. Podľa neho sú v poslaneckom klube ľudia, ktorým je bližší Hegerov formát a tiež takí, ktorí sa stotožňujú s pomenovaním vecí pravými menami zo strany Igora Matoviča.

Poslanci Národnej rady SR za OĽaNO Gyimesi a Peter Pollák ml. už pre agentúru SITA uviedli, že neuvažujú o odchode z hnutia. Gyimesi skonštatoval, že za žiadnych okolností odchod neplánuje a svoju budúcnosť po boku Hegera v liberálnej strane nevidí.

Viac k témam: Pád menšinovej vlády Eduarda Hegera, Predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO)
Zdroj: Webnoviny.sk – OĽaNO uvažuje v širších súvislostiach, rozdelí sa a Heger skúsi vytvoriť SDK 2 © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na priechode pred obchodným domom v Bratislave zrazilo auto 14-ročné dievča, okolnosti nehody vyšetruje polícia

Dychová skúška na alkohol skončila u vodiča Škody Fabie s negatívnym výsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *