Home / SVET / Europoslanci žiadajú vyšetrovanie Orbánovho eurokomisára pre rozšírenie Únie

Europoslanci žiadajú vyšetrovanie Orbánovho eurokomisára pre rozšírenie Únie

18.1.2023 (Webnoviny.sk) – Poslanci Európskeho parlamentu v stredu vyzvali na vyšetrovanie eurokomisára Olivéra Várhelyiho pre obavy, že by mohol prejavovať prílišné zvýhodňovanie srbského proruského prezidenta.

Várhelyi, spojenec maďarského premiéra Viktora Orbána, je komisár pre rozšírenie Európskej únie (EÚ) a susedskú politiku a jeho agenda zahŕňa dohľad nad prístupovými rokovaniami krajín do Únie.

Europoslanci, ktorí v stredu preložili v tejto veci správu, chcú, aby Európska komisia začala „nezávislé a nestranné vyšetrovanie toho, či správanie a politika podporované“ Várhelyim sú v rozpore s jej kódexom správania a jeho záväzkami vyplývajúcimi zo Zmluvy o EÚ.

Vučić kritizuje sankcie proti Rusku

Srbsko sa formálne usiluje o členstvo v EÚ. Komisia v decembri 2021 prekvapila otvorením rozhovorov o členstve s Belehradom o sérii politických otázok, a to aj napriek nevyriešenému napätiu Srbska s jeho bývalou provinciou Kosovom. Belehrad pritom opakovane ignoruje výzvy na to, aby zosúladilo jeho zahraničnú politiku s politikou bloku, vrátane sankcií.

Srbský prezident Aleksandar Vučić napríklad tento mesiac skritizoval požiadavky Únie o sankcie voči Rusku pre jeho vojnu na Ukrajine a označil ich za brutálny zásah do vnútorných záležitostí Srbska. Európske sankcie kritizuje aj Orbán, podľa ktorého škodia maďarskému hospodárstvu.

Orbánov komisár, kamarát autokratov

Europoslancov tiež znepokojuje Várhelyiho postoj k separatisticky zmýšľajúcemu bosnianskosrbskému vodcovi Miloradovi Dodikovi.

Úlohou Komisie je chrániť územnú celistvosť Bosny a Hercegoviny, podporovať demokraciu v Srbsku a zabezpečiť mier a stabilitu v Čiernej Hore a Kosove. Nie naopak,“ vyhlásil holandský poslanec Thijs Reuten, ktorý sa podieľal na tvorbe zmienenej správy.

Podpora nacionalistických a separatistických postojov Dodika by bola nielen v rozpore s Kódexom správania členov Európskej komisie, ale aj zahrávaním sa s ohňom. Pretrvávajúce správy o Orbánovom komisárovi, ktorý sa priatelí s autokratmi, aby podkopal demokraciu, si vyžadujú okamžité opatrenia,“ dodal.

Viac k témam: Europoslanci, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Europoslanci žiadajú vyšetrovanie Orbánovho eurokomisára pre rozšírenie Únie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *