Home / SLOVENSKO / Čepček opäť predkladá návrh zákona o interrupciách, v máji mu už tri novely neprešli

Čepček opäť predkladá návrh zákona o interrupciách, v máji mu už tri novely neprešli

17.1.2023 (Webnoviny.sk) – Nezaradený poslanec Národnej rady SR (NR SR) Martin Čepček opäť predkladá do parlamentu návrh zákona týkajúci sa sprísnenia interrupcií. V máji 2022 mu neprešli tri novely zákona o interrupciách.

Štyri špecifické prípady

Aktuálne predloženým materiálom sa znova pokúsi legislatívne ukotviť, že umelé ukončenie tehotenstva potratom sa môže vykonať jedine v štyroch špecifických prípadoch, a to v prípade ohrozenia života matky, ohrozenia zdravia matky, diagnostikovaného ťažkého poškodenia dieťaťa a v prípade tehotenstva ako následku znásilnenia.

V prvých troch prípadoch musia dôvody potvrdiť nezávislé lekárske správy minimálne dvoch lekárov z odboru gynekológia a pôrodníctvo alebo odboru príslušného diagnóze.

Potratový zákon

„Návrh v súlade s presvedčením väčšiny spoločnosti zakotvuje, že umelý potrat nie je odporúčané riešenie. Zlepšuje potratový zákon poskytnutím vyššej ochrany nenarodenému dieťaťu a odstránením diskriminácie na základe veku dieťaťa tým, že odstraňuje bezdôvodné potraty,“ zdôvodnil Čepček svoj návrh. Zároveň dodal, že zákon ponecháva výnimky pre interrupcie, ktoré väčšina spoločnosti považuje za dôvodné.

Pre interrupcie z dôvodu diagnostikovaného ťažkého poškodenia dieťaťa zároveň stanovuje podmienku, že trvanie tehotenstva nepresiahlo 24 týždňov. V prípade tehotenstva následkom spáchania trestného činu na matke trvanie tehotenstvo nesmie presahovať 12 týždňov.

Čepček ďalej navrhuje vložiť do zákona, že „umelé prerušenie tehotenstva“ je umelé ukončenie tehotenstva potratom a má vážne negatívne dôsledky. Zároveň zakazuje vyvíjanie akéhokoľvek nátlaku na matku, aby išla na potrat a tiež jeho propagáciu.

Ani zdravotnícky pracovník nesmie matku k nemu nabádať. V návrhu sa ďalej uvádza, že interrupcia sa vykoná najskôr 96 hodín po odoslaní hlásenia o poskytnutí poučenia, ktoré predchádzalo informovanému súhlasu, okrem prípadov poskytnutia neodkladnej zdravotnej starostlivosti.

Viac k témam: Umelé prerušenie tehotenstva
Zdroj: Webnoviny.sk – Čepček opäť predkladá návrh zákona o interrupciách, v máji mu už tri novely neprešli © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Forró podporou Pellegriniho nedodržal rozhodnutia predsedníctva strany, v Maďarskej aliancii sa cítia byť podvedení

Správu o zrušení rokovania s Korčokom sa dozvedeli z facebookovej stránky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *