Home / SLOVENSKO / Banská Bystrica odstráni červené nádoby, ide o významnú zmenu v odpadovom hospodárstve

Banská Bystrica odstráni červené nádoby, ide o významnú zmenu v odpadovom hospodárstve

10.1.2023 (Webnoviny.sk) – Červené nádoby na kovy budú v meste pod Urpínom čoskoro minulosťou. Ide o významnú zmenu v odpadovom hospodárstve, ktorá v tomto roku čaká Banskobystričanov.

Spoločný kontajner

Ako informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Adamovičová, plasty sa budú po novom zbierať spoločne s kovovým odpadom do žltých kontajnerov.

Pracovníci zmluvného partnera mesta spoločnosti Marius Pedersen, a. s. začali s prelepovaním žltých nádob, doteraz určených len na plasty a tetrapaky. Nálepky upozorňujú na to, že už dnes môžu Banskobystričania vhadzovať do tohto kontajnera aj kovové obaly, konzervy z potravín, jedál, kompótov, nápojov z potravy pre domáce zvieratá, plechovky ako pivo či džúsy, kovové vrchnáky a viečka z fliaš i pohárov, drôty, káble, starý riad, železo, oceľ, farebné kovy, ako aj kovové rúrky.

Efektivita triedeného zberu

„V praxi to znamená, že 410 červených nádob s objemom 1 100 litrov, určených na kovy, najneskôr do februára 2023 trvalo odstránime. Od zavedenej zmeny očakávame zvýšenie efektivity triedeného zberu, zníženie vizuálneho a priestorového zaťaženia a v neposlednom rade – zabezpečenie lepšieho komfortu pre obyvateľov mesta,“ hovorí Michal Štúber z oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev.

Samospráva pristupuje k zmene z dôvodu, že zálohovanie, ktoré je na Slovensku platné od 1. januára minulého roka, vytlačilo veľké množstvo PET fliaš a plechoviek, čím kleslo ich množstvo v kontajneroch.

Spoločný zber kovov, plastov a tetrapakov je dodatočne triedený na optickej linke dodávateľa služby vo Zvolene, ktorá prostredníctvom magnetu separuje kovy od plastov.

Viac k témam: Triedenie obalov, Triedenie odpadu, Zber odpadu
Zdroj: Webnoviny.sk – Banská Bystrica odstráni červené nádoby, ide o významnú zmenu v odpadovom hospodárstve © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nárok na štátnu pomoc so splácaním hypoték má menšina ľudí, brzdia ju najmä dve podmienky

Nemáte nárok na štátnu dotáciu na hypotéky? Existujú ďalšie riešenia zníženia úrokov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *