Home / šport / Ostatné športy / Šport sa stal rukojemníkom v špinavých politických hrách, tvrdí Grafová a odmietla ísť na olympiádu

Šport sa stal rukojemníkom v špinavých politických hrách, tvrdí Grafová a odmietla ísť na olympiádu

MOSKVA 30. januára (WebNoviny.sk) – Rýchlokorčuliarka Oľga Grafová ako prvá z ruských športovcov odmietla účasť na zimných olympijských hrách 2018 v Pjongčangu.

Dvojnásobná bronzová medailistka zo ZOH v Soči (2014) svoje odmietnutie odôvodnila tým, že jej kolegyne vylúčili z Hier. Grafová sa chcela uchádzať o medailu v tímových stíhacích pretekoch v Pjongčangu, ale povedala, že po zákaze pre kolegyne to už nebude možné. Dodala, že teraz nechce pretekať na žiadnom podujatí.

V stanovisku na sociálnych sieťach 34-ročná ruská rýchlokorčuliarka uviedla, že „všetky moje nádeje súťažiť o pódium zmaril osud, pretože šport sa stal rukojemníkom v špinavých politických hrách.“

Štart povolili iba trom rýchlokorčuliarkam

Štart povolili iba trom ruským rýchlokorčuliarkam vrátane Grafovej. V ženskej tímovej stíhačke sú tri členky, ale jedna z trojice Rusiek je špecialistka na krátke trate, nehodiaca sa na dlhšie. Grafová mohla štartovať v niektorých individuálnych disciplínach.

Odporúčame:
Rusi dostali manuál, čo smú a čo nie počas ZOH 2018 v Pjongčangu

„Som šťastná, že komisia MOV ma uznala za čistú športovkyňu, ktorou aj som, ale som smutná, že viac ako polovica nášho rýchlokorčuliarskeho tímu nebola pozvaná na olympiádu, a nemám pochybnosti, že sú tiež čistí. Od chvíle, ako sme boli obrané o šancu bojovať na olympiáde o medailové priečky v tímovom šprinte, som neakceptovala pozvanie MOV,“ napísala Grafová.

Rusi musia súťažiť pod neutrálnou vlajkou

Rusi neobsadia ani ďalšie štafety. Mužskému tímu zostal jediný rýchlokorčuliar a iba traja sú k dispozícii pre šortrek v štafete na 5000 metrov, ktorá je zložená zo štyroch členov.

V biatlone má Rusko dvoch mužov a dve ženy s oprávnením štartovať v Pjongčangu, a tak bude môcť postaviť kvarteto aspoň v zmiešanej štafete.

Po rezignácii Grafovej na účasť na ZOH zostáva v tíme Olympijských športovcov z Ruska do Pjongčangu 168 pretekárov, ktorí musia súťažiť pod neutrálnou vlajkou pre dopingové sankcie z Hier 2014 v Soči.

Viac k témam: doping, Oľga Grafová, Rusko, rýchlokorčuľovanie, zimné športy, ZOH Zimné olympijské hry 2018 v Pjongčangu
Zdroj: Webnoviny.sk – Šport sa stal rukojemníkom v špinavých politických hrách, tvrdí Grafová a odmietla ísť na olympiádu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Etiópčan Lemma ovládol Bostonský maratón, Chára si zlepšil svoj rekord

Medzi ženami finišovala na prvej priečke Keňanka Hellen Obiriová, ktorej sa podarilo obhájiť prvenstvo z minulého roka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *