Home / SVET / Zomrel Viktor Fajnberg, ktorý ako jeden z „ôsmich statočných“ protestoval proti okupácii Československa v auguste 1968

Zomrel Viktor Fajnberg, ktorý ako jeden z „ôsmich statočných“ protestoval proti okupácii Československa v auguste 1968

4.1.2023 (Webnoviny.sk) – V utorok neskoro večer zomrel vo veku 91 rokov Viktor Fajnberg, jeden z ôsmich statočných, ktorí v období hlbokej totality a priamo v srdci Sovietskeho zväzu pozdvihli svoj hlas proti vojenskej invázii do Československa v auguste 1968. Napísala to prezidentka Zuzana Čaputová na svojom profile na sociálnej sieti.

Ako pripomenula, Fajnberg a jeho priatelia vyšli na Červené námestie s heslom: Za Vašu i našu slobodu. Vedeli, že budú za svoj odvážny čin vystavení tvrdým postihom.

„Viktor Fajnberg a jeho priatelia však dali najavo, že univerzálna ľudská sloboda pre nich predstavuje vyššiu hodnotu než ich vlastný, individuálny osud,“ vyzdvihla Čaputová.

V roku 2014 mu prezident Andrej Kiska udelil štátne vyznamenanie – Medailu prezidenta Slovenskej republiky za významné zásluhy a celoživotné úsilie pri obrane demokracie a podpore a ochrane ľudských práv.

Viktor Fajnberg

Filológ a anglista Viktor Fajnberg sa narodil 26. novembra 1931 v ukrajinskom Charkove. Do histórie sa zapísal ako jeden z „ôsmich statočných“. Na proteste na Červenom námestí v Moskve ich zadržala ruská tajná služba KGB. Odsúdili ich na tresty väzenia, vyhnanstva alebo im bola nariadená ústavná liečba. Fajnberga zatvorili na psychiatrii a podávali mu silné lieky, hoci netrpel žiadnou duševnou chorobou.

Viac k témam: Úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk – Zomrel Viktor Fajnberg, ktorý ako jeden z „ôsmich statočných“ protestoval proti okupácii Československa v auguste 1968 © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Peskov potvrdil, že Rusko začalo sťahovať svoje mierové sily z Náhorného Karabachu

Rusko nasadilo niekoľko tisíc vojakov v Náhornom Karabachu v roku 2020 po vtedajšej eskalácii konfliktu Arménska a Azerbajdžanu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *