Home / SVET / Ruská vojna na Ukrajine už spôsobila ekologické škody za viac než 35 miliárd dolárov, následky budú trvať desaťročia

Ruská vojna na Ukrajine už spôsobila ekologické škody za viac než 35 miliárd dolárov, následky budú trvať desaťročia

2.1.2023 (Webnoviny.sk) – Ruská invázia na Ukrajinu dosiaľ spôsobila ekologické škody za viac ako 35 miliárd dolárov. Ako referuje spravodajský web CNN, povedal to ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov.

Ten dodal, že ohrozených je niekoľko miliónov hektárov prírodných rezervácií, čo je porušenie Ženevských konvencií.

33 miliónov ton emisií

Ukrajinské ministerstvo životného prostredia v pondelok v príspevku na Facebooku uviedlo, že ruské nepriateľské akcie „prehlbujú klimatickú krízu a spôsobujú únik značného množstva emisií oxidu uhličitého a iných skleníkových plynov do atmosféry“.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Podľa prepočtov ministerstva vojna priamo viedla k vytvoreniu 33 miliónov ton emisií skleníkových plynov.

CNN pred niekoľkými mesiacmi uviedla, že ukrajinská úrodná pôda sa počas bojov kontaminuje ťažkými kovmi a inými potenciálne jedovatými látkami, ktoré unikajú z rakiet, vojenského vybavenia a použitej munície.

Tanky ničia ekosystémy

Rozliate palivo znečisťuje podzemné vody a tanky a iná ťažká technika ničia ekosystémy. „Toto všetko sú škody, ktoré Ukrajina bude pociťovať ešte desaťročia po skončení vojny,“ uviedla televízia CNN.

V decembri kyjivská nezisková organizácia Center for Environmental Initiatives Ecoaction zverejnila správu, v ktorej sa uvádza, že „prístup obyvateľstva k vode v mnohých oblastiach krajiny sa výrazne zhoršil“.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: emisie skleníkových plynov, Klimatická kríza, rusko-ukrajinský konflikt, Životné prostredie
Zdroj: Webnoviny.sk – Ruská vojna na Ukrajine už spôsobila ekologické škody za viac než 35 miliárd dolárov, následky budú trvať desaťročia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Boje na Ukrajine eskalujú, ruská armáda zintenzívnila útoky na všetkých frontoch

Ukrajinským silám sa ruské útoky darilo odrážať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *