Home / EKONOMIKA / Rok 2022 v skratke: Narastajúca chudoba, slabá pomoc a spoločnosť rozdelená atakmi a správaním politikov

Rok 2022 v skratke: Narastajúca chudoba, slabá pomoc a spoločnosť rozdelená atakmi a správaním politikov

31.12.2022 (Webnoviny.sk) – Rok 2022 podľa Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík a alternatív (IVRA) charakterizovali narastajúca chudoba, nedostatočná pomoc a polarizovaná spoločnosť.

Ako ďalej mimovládna organizácia uvádza v tlačovej správe, za najväčšiu výzvu nielen tohto, ale najmä budúceho roka považujú boj s chudobou.

Musíme fungovať ako jedna veľká rodina

„Slovensko musí začať fungovať ako jedna veľká rodina, kde si všetci pomáhame. Rozdeľovanie, osobné ataky a neslušné, miestami až arogantné správanie politikov, ktorí opakovane rozdeľujú spoločnosť, musíme budúci rok nahradiť slušnosťou, pokorou a spoluprácou,“ uviedol predstaviteľ organizácie Martin Halás.

Chudoba je podľa neho dnes doslovne na každom kroku. „Viac ako pol milióna seniorov v chudobe, v podstate každá rodina so zdravotne postihnutým členom, či obrovské množstvo Slovákov s extrémne nízkymi príjmami sú obrovskou výzvou pri pokračujúcom zdražovaní. Mrzí ma, že bolo tento rok prijatých množstvo opatrení, ktoré budú potrebovať zmenu do budúcnosti,“ skonštatoval Halás.

Bude nutné zrušiť niektoré opatrenia

Podľa organizácie bude potrebná zrušiť niektoré opatrenia, ako napríklad zastropovanie dôchodkov či rodičovský bonus.

„Výzvou je rozmrazenie minimálnych dôchodkov, úprava 13. dôchodkov do pôvodného stavu, zmena systému mimoriadnej valorizácie či naviazanie dôchodkov na mzdy. Takisto bude treba riešiť úpravu systému životného minima, na ktoré sú naviazané všetky rodinné dávky,“ dodal Halás.

Viac k témam: Chudoba, Rodičovský bonus, Trinásty dôchodok, Zastropovanie dôchodkového veku
Zdroj: Webnoviny.sk – Rok 2022 v skratke: Narastajúca chudoba, slabá pomoc a spoločnosť rozdelená atakmi a správaním politikov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *