Home / SLOVENSKO / Zomrela dcéra prezidenta a generála Svobodu, Zoe pomáhala v odboji a prenasledovalo ju gestapo

Zomrela dcéra prezidenta a generála Svobodu, Zoe pomáhala v odboji a prenasledovalo ju gestapo

14.12.2022 (Webnoviny.sk) – V pondelok 12. decembra zomrela vo veku 97 rokov Zoe Klusáková-Svobodová, manželka diplomata a dlhoročného ministra kultúry ČSR Milana Klusáka a dcéra armádneho generála Ludvíka Svobodu. Na sociálnej sieti o tom informovalo Ministerstvo obrany (MO) SR.

MO SR pripomenulo, že Zoe Klusáková-Svobodová počas vojny spolupracovala s československým vojenským výsadkom zo Sovietskeho zväzu, za čo bola prenasledovaná gestapom. Spolu so svojou matkou unikli zatknutiu a skrývali sa na rôznych miestach Moravy.

„Po vojne pracovala na ČVUT a VŠE. Venovala sa hlavne ekonomike a problematikám poľnohospodárstva. Neskôr, už v dôchodkovom veku, sa začala venovať aj historickým otázkam. Pripravila na vydanie niekoľko kníh pamätí Ludvíka Svobodu, napísala jeho životopis a takisto svoju spomienkovú knihu O tom co bylo. V roku 2019 bola vyznamenaná Křížem obrany státu,“ uviedlo MO SR a vzdalo česť jej pamiatke.

Viac k témam: Úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk – Zomrela dcéra prezidenta a generála Svobodu, Zoe pomáhala v odboji a prenasledovalo ju gestapo © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Atentátnik na Fica možno nebol osamelý vlk, Šutaj Eštok upozornil na jeho vymazanú komunikáciu na sociálnej sieti (video)

Robert Kaliňák uviedol, že rokovania na parlamentnom Výbore pre obranu a bezpečnosť sú dôležité aj preto, lebo sa tam stretáva koalícia s opozíciou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *