Home / SLOVENSKO / Ústavný súd rozhodol o Matovičovom prorodinnom balíčku, prezidentka hovorí o mantineli pre vládnucu väčšinu (video)

Ústavný súd rozhodol o Matovičovom prorodinnom balíčku, prezidentka hovorí o mantineli pre vládnucu väčšinu (video)

13.12.2022 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 13. decembra 2022, 16:27

Časti zákona o financovaní voľného času dieťaťa, známeho aj ako „prorodinný balíček“, nie sú v súlade s Ústavou SR. Rozhodol o tom Ústavný súd SR. Podnet na posúdenie ústavnosti zákona na súd zaslala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Poslanci neboli oboznámení

„Zohľadňujúc predovšetkým charakter napadnutej právnej úpravy, teda systémovú zmenu podpory rodín s deťmi s nezanedbateľným vplyvom na štátny rozpočet, respektíve na rozpočty do budúcnosti a v dôsledku toho aj na dlhodobú udržateľnosť verejných financií SR v spojení s nejasnosťami o jej prefinancovaní v čase mimoriadnych hospodárskych okolností a nejasných vyhliadok do budúcnosti nekoncepčne zaťažujúcu samosprávy a z toho vyplývajúce riziko na plnení ich úloh dospel ústavný súd k záveru, že v procese prijímania napadnutej právnej úpravy bolo s ohľadom na článok 55 ústavy za účelom ochrany ústavnej hodnoty dlhodobej udržateľnosti hospodárenia a s tým súvisiacej transparentnosti a efektívnosti vynakladania verejných prostriedkov oboznámiť poslancov, hoc aj v minimálnej miere, s relevantnými konkrétnymi zisteniami Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, uviedol predseda ústavného súdu Ivan Fiačan. Doplnil, že poslanci sa mali oboznámiť aj s výhradami samospráv ako dotknutých subjektov.

https://cdnv.webnoviny.sk/sites/34/2022/12/us-sr-rozhodnutie-1920.mp4

Neústavnosť legislatívneho procesu

Ustanovenia, ktoré boli vyhlásené za protiústavné v dôsledku neústavnosti legislatívneho procesu podľa Fiačana nenadobudnú účinnosť.

„Napadnutý zákon sa uvedie do súladu s ústavou jedine opätovným prerokovaním v Národnej rade SR, a to pri zohľadnení nedostatkov identifikovaných v odôvodnení tohto nálezu,“ vysvetli Fiačan.

Doplnil, že k danému nálezu pripojili odlišné stanoviská sudcovia Rober Šorl a Peter Straka. „Proti tomuto rozhodnutiu ústavného súdu nemožno podať opravný prostriedok,“ dodal Fiačan.

Ústavný mantinel pre vládnucu väčšinu

Riaditeľ legislatívno-právneho výboru kancelárie prezidentky SR Tomáš Hubinák, ktorý ju v utorok zastupoval na verejnom vyhlásení rozhodnutia pléna ÚS SR, vníma rozhodnutie veľmi pozitívne.

Podľa prezidentky Zuzany Čaputovej bude rozhodnutie súdu v budúcnosti ústavným mantinelom pre vládnucu väčšinu, ak by chcela zneužiť skrátené legislatívne konanie. Reakciu prezidentky SR poskytol v tlačovej správe jej hovorca Martin Strižinec.

„Dnešné rozhodnutie Ústavného súdu SR v konaní, ktoré začalo na môj návrh, je dôležitým príspevkom k posilneniu právneho štátu, a to predovšetkým v zmysle ochrany ústavných princípov legislatívneho procesu,“ uviedla. Prezidentka si váži, že ÚS SR sa do veľkej miery stotožnil s jej argumentáciou.

„Rozhodnutím ústavného súdu vznikne ústavný mantinel pre vládnucu parlamentnú väčšinu, a tým pádom ochranu práv občanov a občianskej spoločnosti na prístup k tvorbe práva, na kontrolu legislatívnej tvorby vládnucej väčšiny a rovnako aj práv parlamentnej menšiny pred povestným parlamentným legislatívnym bagrom,“ dodal Hubinák.

Prezidentke vadili tri veci

Hlava štátu v podaní uviedla, že prijatý takzvaný prorodinný balíček je protiústavný z troch dôvodov. Celý zákon bol podľa nej prijatý v skrátenom legislatívnom konaní, na ktoré zjavne nebol splnený žiadny zákonný dôvod. Obsahom zákona sa podľa prezidentky porušili ústavné pravidlá rozpočtovej zodpovednosti a transparentnosti.

Prezidentka Čaputová zároveň upozornila, že zníženie prídavku na dieťa a príplatku k prídavku na polovicu v čase, keď namiesto rodiča prijíma tieto dávky osobitný príjemca, je v rozpore s Dohovorom o právach dieťaťa. Podľa nej je to diskriminačné a trestá dieťa za to, že si jeho rodič neplní povinnosti.

Viac k témam: Dohovor o právach dieťaťa, Prezidentka SR, Prídavok na dieťa, Príplatky, Prorodinný balíček, Súdy, Ústava SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Ústavný súd rozhodol o Matovičovom prorodinnom balíčku, prezidentka hovorí o mantineli pre vládnucu väčšinu (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Politici obviňujú EÚ z každého neúspechu, podľa Lexmann to je príčinou narastajúceho euroskepticizmu na Slovensku

„Mali by sme byť radi, že môžeme byť súčasťou európskeho spoločenstva, ktoré nám vytvára ochranu mieru,“ skonštatovala europoslankyňa.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *