Home / KULTÚRA / Divadlo / Vo veku 95 rokov zomrela slovenská herečka Mária Kráľovičová

Vo veku 95 rokov zomrela slovenská herečka Mária Kráľovičová

6.12.2022 (Webnoviny.sk) – Vo veku 95 rokov v pondelok večer zomrela slovenská herečka Mária Kráľovičová. Bola prvou slovenskou televíznou herečkou a prvou recitátorkou, ktorá slovenskú poéziu prezentovala v recitáloch na troch kontinentoch.

V posledných mesiacoch žila v domove pre seniorov v Bratislave. Informovala o tom v tlačovej správe tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková.

Mária Kráľovičová

… sa narodila 7. júna 1927 v obci Čáry v okrese Senica. Svoju hereckú kariéru odštartovala, ked mala 18 rokov v Komornom divadle v Martine. V rokoch 1947 – 1950 študovala na Štátnom konzervatóriu v Bratislave odbor herectvo. Jej hviezdnou postavou sa stala Sládkovičova Marína, do ktorej ju obsadil Jozef Budský. Odohrala viac ako 400 divadelných, filmových a televíznych postáv a raz toľko v rozhlase. Medzi jej nezabudnuteľné úlohy patrila Shakespearova Júlia, Ofélia a pani Fordová, Hviezdoslavova Salome či Schillerova Amália.

Bola prvou slovenskou televíznou herečkou a prvou recitátorkou, ktorá slovenskú poéziu prezentovala v recitáloch na troch kontinentoch. Okrem toho bola národnou umelkyňou, nositeľkou Radu Ľudovíta Štúra I. triedy, dvojnásobnou laureátkou štátnej ceny, získala Zlatého krokodíla, Krištáľové krídlo. V Bratislave na chodníku slávy má svoju tabuľku a je uvedená aj v Sieni slávy osobností televíznej obrazovky OTO. Pracovala v Zväze slovenských dramatických umení a v ústrednom výbore Slovenského zväzu žien. V roku 2006 sa stala richtárkou Spolku Záhorákov.

1. januára 1948 sa stala členkou Činohry SND a svoje účinkovanie na národnej scéne ukončila po rekordných 74 rokoch nepretržitého pôsobenia. 1. januára 2022 sa stala prvou emeritnou členkou SND. V roku 2013 sa vydala na svoje rozlúčkové turné s komédiou Marca Camolettiho Kto zhasol svetlo a detektívkou Ryba v trojke.

Viac k témam: Úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk – Vo veku 95 rokov zomrela slovenská herečka Mária Kráľovičová © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Asociácia súčasného divadla oznámila nominácie na ocenenia 26. ročníka Divadelných ocenení sezóny – Dosky 2023

Dosky sú ocenením tvorivých činov v oblasti profesionálneho divadla na Slovensku vo všetkých žánroch.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *