Home / EKONOMIKA / Poisťovníctvo / Študenti a dôchodcovia pracujúci na dohodu sa z hľadiska dôchodkového poistenia od nového roka stanú zamestnancami

Študenti a dôchodcovia pracujúci na dohodu sa z hľadiska dôchodkového poistenia od nového roka stanú zamestnancami

4.12.2022 (Webnoviny.sk) – Od 1. januára budúceho roka sa zamestnancom na účely dôchodkového poistenia stane každý študent pracujúci na základe dohody o brigádnickej práci študentov alebo dôchodca pracujúci na základe dohody o vykonaní práce alebo dohody o pracovnej činnosti. Status zamestnanca získajú bez ohľadu na to, či im z príslušnej dohody plynie právo na pravidelný mesačný príjem alebo nepravidelný príjem, resp. či od 1. januára 2023 študent alebo dôchodca využije právo určiť dohodu na účely uplatnenia odvodovej odpočítateľnej položky alebo nie. V tlačovej správe o tom informoval hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Najviac jedna dohoda

Právo študenta alebo dôchodcu pracujúceho na základe dohody uplatniť si výnimku z postavenia zamestnanca na účely dôchodkového poistenia, ak jeho mesačný príjem alebo priemerný mesačný príjem nepresiahne sumu 200 eur, zaniká 31. decembra tohto roka.

Zamestnávateľ má povinnosť „doprihlásiť“ študenta, ako aj dôchodcu, ktorému pred 1. januárom budúceho roka nevzniklo dôchodkové poistenie a právny vzťah trvá aj po 31. decembri tohto roka, na povinné dôchodkové poistenie pred vznikom tohto poistenia.

Študenti ako aj dôchodcovia majú právo od 1. januára budúceho roka určiť v jednom kalendárnom mesiaci najviac jednu dohodu, na ktorú si uplatnia odvodovú odpočítateľnú položku. Táto položka dosahuje 200 eur za kalendárny mesiac.

Odpočitateľná položka

Tí, ktorí si chcú uplatniť odpočitateľnú položku, sú povinní písomne informovať zamestnávateľa o jej uplatnení a o skončení jej uplatňovania. Čestné vyhlásenie, že si výnimku súčasne neuplatňujú u iného zamestnávateľa v tom istom kalendárnom mesiaci, už zákon nevyžaduje.

Študent, ktorý pracuje na základe brigádnickej dohody, a dôchodca pracujúci na základe dohody, ktorí si ku koncu tohto roka uplatňujú odvodovú úľavu a chcú si uplatňovať úľavu vo forme odpočítateľnej položky od 1. januára budúceho roka, musia svojho zamestnávateľa písomne informovať o jej uplatnení ešte v decembri tohto roka.

Ak si právo na odpočítateľnú položku uplatnia až počas januára budúceho roka, právne účinky nastanú až od 1. februára budúceho roka.

Viac k témam: Dôchodkové poistenie, Dohoda o vykonaní práce, Odvodová úľava, študentské brigády
Zdroj: Webnoviny.sk – Študenti a dôchodcovia pracujúci na dohodu sa z hľadiska dôchodkového poistenia od nového roka stanú zamestnancami © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Poberáte dôchodok a žijete mimo Slovenska? Nezabudnite na povinnosť voči Sociálnej poisťovni

Poberatelia dôchodkov zo Sociálnej poisťovne žijúci v Českej republike túto povinnosť nemajú, Sociálna poisťovňa a Česká správa sociálneho zabezpečenia si údaje vymieňajú elektronicky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *