Home / SLOVENSKO / Globálne výzvy podľa Káčera nedokážeme riešiť samostatne. Aj Slovensko prispieva k tomu, aká je EÚ a čo mu prinesie

Globálne výzvy podľa Káčera nedokážeme riešiť samostatne. Aj Slovensko prispieva k tomu, aká je EÚ a čo mu prinesie

2.12.2022 (Webnoviny.sk) – Aj Slovensko podľa ministra zahraničných vecí Rastislava Káčera prispieva k tomu, aká je a čo mu prinesie Európska únia. Nemalo by preto zabúdať, že európska politika je vlastne jeho domácou politikou. Uviedol to dnes v Národnej rade, kde predstavil Výročnú správu o členstve Slovenskej republiky v Európskej únii (EÚ) za rok 2021. V správe o tom informuje tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ SR).

Nedokážeme riešiť samostatne

Uvedomujeme si, že mnohé globálne výzvy nedokážeme riešiť samostatne a potrebujeme hľadať spoločné európske riešenia. Práve v neľahkom roku 2021 Európska únia opäť dokázala svoj význam a v čase pandémie ochorenia COVID-19 si zastala svoje miesto,“ konštatoval minister Káčer, ktorý súčasne pripomenul, že Únia úspešne zabezpečila výrobu a distribúciu dostatočného množstva bezpečných a účinných očkovacích látok a vytvorila nový úrad s cieľom operatívne reagovať na núdzové zdravotné situácie v budúcnosti.

„Next Generation EU“

Demokracia, rovnosť a právny štát sú základné hodnoty, ktoré členov Únie spájajú,“ doplnil Káčer s tým, že aj Slovensko prispieva k tomu, aká Európska únia je a čo nám v budúcnosti prinesie.

Minister tiež v tejto súvislosti vyzdvihol mimoriadny európsky fond obnovy s názvom „Next Generation EU“ vo výške 750 miliárd eur a priblížil, že Slovensko vďaka nemu bude môcť medzi rokmi 2021 – 2023 čerpať približne šesť miliárd eur.

Výročná správa o členstve Slovenskej republiky v EÚ každoročne vytvára priestor na diskusiu o európskych témach a vyhodnotenie udalostí predchádzajúcich mesiacov. Zároveň ponúka možnosť otvoriť otázky spojené s ďalším smerovaním slovenského členstva v Únii.

Viac k témam: Eurofondy, Medzinárodná spolupráca, Nástroj NextGenerationEU, pandémia Covid-19
Zdroj: Webnoviny.sk – Globálne výzvy podľa Káčera nedokážeme riešiť samostatne. Aj Slovensko prispieva k tomu, aká je EÚ a čo mu prinesie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Remišová: Hlas dosadzuje do štátnych funkcií ľudí, ktorých kvalifikáciou je stranícka knižka alebo sponzorský dar

Vo vedúcich pozíciách nemajú byť ľudia, ktorých jedinou kvalifikáciou je príspevok na kampaň Hlasu, tvrdí Veronika Remišová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *