Home / SLOVENSKO / Parlament už ôsmykrát odvoláva Mikulca. Fico by ministra vnútra volal very, very open (naživo)

Parlament už ôsmykrát odvoláva Mikulca. Fico by ministra vnútra volal very, very open (naživo)

15.11.2022 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 15. novembra 13:16

V parlamente prebieha mimoriadna schôdza, na ktorej sa opozícia pokúša odvolať ministra vnútra Romana Mikulca. Schôdzu iniciovala strana Smer-SD s podporou ďalších opozičných poslancov. Návrh na vyslovenie nedôvery Mikulcovi je už ôsmym v poradí.

Do rozpravy sa písomne prihlásilo 11 poslancov – postupne vystupujú Marián Saloň, Stanislav Mizík, Milan Mazurek, Denisa Saková, Matúš Šutaj Eštok, Juraj Šeliga, Richard Takáč, Ľuboš Blaha, Miloš Svrček, Rastislav Schlosár a Miroslav Suja.

Ešte pred nimi za predkladateľov prehovoril predseda strany Smer-SD Robert Fico, stanovisko vlády predniesol minister financií Igor Matovič (OĽaNO) a o slovo požiadal aj Mikulec.

Naživo: Rokovanie parlamentu

Mladí muži nemajú pasy

Fico v pléne na úvod mimoriadnej schôdze vyhlásil, že Mikulec spôsobil svojou neschopnosťou pri riešení migračnej krízy nielen medzinárodnú blamáž, ale aj bezpečnostné riziko pre Slovensko.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Ôsme odvolávanie ministra Mikulca (fotografie)

Minister vnútra podľa neho nechal na Slovensko prísť ľudí, o ktorých nevieme, kto sú a čo je ich cieľom. Podľa slov Fica jeden z migrantov povedal, že naša hranica je „very, very open“ (veľmi, veľmi otvorená, pozn. SITA) a všetci prevádzači o tom vedia. „Možno by bolo dobre, keby sme odteraz volali ministra vnútra very, very open,“ vyhlásil Fico.

Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík koncom minulého týždňa avizoval, že strana sa na hlasovaní nezúčastní. Poslanec za SaS Juraj Krúpa však v sobotu v Sobotných dialógoch povedal, že bude hlasovať za odvolanie Mikulca, pretože podľa neho absolútne nezvládol situáciu s nelegálnymi migrantmi. Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár deklaroval, že poslanecký klub Sme rodina sa pri hlasovaní zdrží. Zároveň však pripustil, že niektorí poslanci hnutia budú možno hlasovať za odvolanie ministra vnútra.

Na Slovensko podľa neho chodia hlavne mladí muži, ktorí nemajú pasy, len mobil. „Namiesto toho, aby nelegálni migranti boli zadržaní, lebo sú nelegálni a nežiadajú o azyl, dáva sa im povolenie na tzv. tolerovaný pobyt do odstránenia prekážok, pre ktoré nemôžu byť doma. To akože žartujeme?“ povedal Fico.

Vyhlásenie premiéra Hegera

Pripomenul, že bolo náročné splniť všetky podmienky a dostať sa do schengenského priestoru. Slovensku sa to podarilo v januári 2008, keď sa zrušili hraničné kontroly. Teraz ich opäť niektoré susedné štáty jednostranne obnovili, podľa Fica je to vizitkou Mikulca a policajného prezidenta Štefana Hamrana.

„Mňa prekvapilo a šokovalo vyhlásenie predsedu vlády Eduarda Hegera, že súčasná vláda zvláda migračnú krízu lepšie, ako sme ju my zvládali v roku 2015, keď sa denne presúvalo cez Európu viac ako 10 000 nelegálnych migrantov. Je to úsmevné, pretože Robert Kaliňák s jeho policajtmi nikoho cez maďarsko-slovenskú hranicu nepustil,“ tvrdil Fico.

Podľa jeho slov dnes nie sme vystavení takému náporu, aký tu bol počas vrcholu migračnej krízy v roku 2015, ale zato medzinárodnej habne. Ako ďalej dodal, Česká republika koná v súlade s medzinárodnými zmluvami, keď vracia nelegálnych migrantov naspäť na Slovensko. „Ak nepristúpime k dôslednej ochrane slovensko-maďarských hraníc, počet nelegálnych migrantov bude prudko stúpať a potom naozaj môžeme mať vážny problém,“ uzavrel šéf Smeru-SD.

Nariadenie Európskeho parlamentu

Minister Mikulec v pléne vyhlásil, že sa nezníži na Ficovu úroveň, ktorý povedal veľa lží a neprávd. Dodal, že neskĺzne k obviňovaniu a bezbrehému manipulovaniu.

„Rozumiem tomu, že využijete každú jednu možnosť, aby ste odvolali ministra vnútra práve preto, aby ste odpútali pozornosť od všetkých škandálov, ktoré vychádzajú na povrch ohľadom vašich ľudí a systému, ktorý ste tu vytvárali 12 rokov,“ tvrdí Mikulec.

Podľa ministrových slov Fico tvrdí, že ministerstvo vnútra nie je schopné chrániť hranice s Maďarskom. „Schengen je o tom, že my nemáme chrániť vnútorné hranice medzi jednotlivými členskými štátmi,“ uviedol Mikulec.

Podľa nariadenia Európskeho parlamentu z roku 2016 by sa migrácia a prekročenie vonkajších hraníc veľkým počtom štátnych príslušníkov tretej krajiny nemali považovať za ohrozenie verejného poriadku alebo vnútornej bezpečnosti, a teda nemal by to byť dôvod na zavedenie vnútorných kontrol.

„Pokiaľ Fico hovorí, že si nevážime schengen a že sme brutálne zlyhali, je to práve naopak. My si ctíme schengen a nariadenia, ktoré zo Schengenského kódexu vyplývajú a vážime si aj nariadenia Európskeho parlamentu a rady,“ vysvetlil šéf rezortu vnútra.

Povinné kvóty

Podľa Roberta Fica dnes nie sme vystavení takému náporu, aký tu bol počas vrcholu migračnej krízy v roku 2015, ale zato medzinárodnej hanbe. „V roku 2015 boli čísla 779, v roku 2016 boli 301 a dnes sú čísla 5 761. Prosím pekne, o čom hovoríte, že ste mali oveľa väčšiu krízu, ako je teraz?,“ pýta sa Mikulec.

Šéf rezortu vnútra zdôraznil, že odmieta povinné kvóty. „Jediným receptom, ako zabrániť tokom po západobalkánskej trase aj smerom na Slovensko je chrániť vonkajšiu hranicu, a to na maďarsko-srbskej hranici,“ dodal Roman Mikulec.

Upozornil, že Česká republika tým, že zaviedla kontroly na našich hraniciach, porušila Schengenský kódex. „Hovorili sme s nimi o tom a samotná Česká republika uznala a povedala, že toto je dočasné riešenie v súlade s inými riešeniami, ktoré prijímame my a ktoré prijíma Maďarsko tak, aby sme všetci spoločne zastavili migračný tlak,“ tvrdí minister vnútra. Dodal, že Česko svoje kontroly bude znižovať.

Návrh na odvolanie ministra Mikulca

Smer-SD zdôvodňuje návrh na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca tým, že zlyhal pri riadení procesov súvisiacich s migračnou krízou.

„Ministerstvo vnútra úplne odignorovalo povinnosť strážiť vnútornú slovensko-maďarskú hranicu, v dôsledku čoho sa skupiny nelegálnych migrantov bez akýchkoľvek problémov presúvajú na slovensko-českú hranicu, kde sú zadržiavaní českými orgánmi a na základe tzv. readmisnej dohody vracaní späť na územie Slovenska,“ uvádza sa v návrhu, pod ktorým sú podpísaní nielen poslanci Smeru-SD, ale aj Hlasu-SD, Republiky a traja nezaradení poslanci Tomáš Taraba, Štefan Kuffa a Filip Kuffa (Život – národná strana).

Zlyhanie rezortu vnútra je podľa opozičných poslancov natoľko závažné, že susedné krajiny Česká republika a Rakúsko zaviedli prvýkrát od vstupu do schengenského priestoru hraničné kontroly práve z dôvodu nelegálnej migrácie.

Viac k témam: migračná kríza, Mimoriadna schôdza parlamentu, Minister vnútra SR, Odvolávanie Mikulca, Predseda strany Smer-SD
Zdroj: Webnoviny.sk – Parlament už ôsmykrát odvoláva Mikulca. Fico by ministra vnútra volal very, very open (naživo) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Mesto Prešov musí zaviesť úsporné opatrenia, výpadok rozpočtu samosprávy je vo výške desať miliónov eur

Mesto Prešov má predpokladané príjmy v tomto roku približne vo výške 124 miliónov eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *