Home / SLOVENSKO / SaS po sérii zlých rozhodnutí stráca podporu. Kto je víťazom sporu Sulíka s Matovičom?

SaS po sérii zlých rozhodnutí stráca podporu. Kto je víťazom sporu Sulíka s Matovičom?

14.11.2022 (Webnoviny.sk) – Za poklesom preferencií strany Sloboda a Solidarita (SaS) vidí politológ Jozef Lenč sériu zlých rozhodnutí. Ako povedal v relácii týždenníka Plus7dní Karty na stôl, začalo sa to zbytočne dlhým ultimátom, aby Igor Matovič (OĽaNO) odišiel z postu ministra financií.

Idem – nejdem, rád sa vrátim

Nasledovala dvojkoľajnosť vo vyjadreniach, keď jedno hovoril Richard Sulík a druhé uznesenie Republikovej rady SaS, za ktorým stál Martin Klus.

„Potom tu bol odchod z koalície, ktorý bol taký, že idem – nejdem, rád sa vrátim. To im vyčítala aj opozícia,“ povedal Lenč.

V konečnom dôsledku sa zo SaS podľa politológa stala strana, ktorej vlastní voliči nie sú presvedčení o tom, že urobila dobre, keď odišla z koalície a väčšia verejnosti ju obviňuje z toho, že vláda stále pokračuje.

„Chvíľami sa tvária ako tvrdá opozícia, chvíľami ako mäkká opozícia a nakoniec sú ako tí, ktorí nie sú schopní ani správne zahlasovať a ochrániť svoju významnú členku v pozícii predsedníčky zdravotníckeho výboru,“ poukázal Lenč na dôvody poklesu preferencií SaS z dvojciferného čísla na úroveň zhruba šiestich percent.

Odchod voličov SaS k iným stranám

Preliv voličov sa podľa neho ukazuje byť smerom k Progresívnemu Slovensku, keďže SaS klesá a Progresívne Slovensko vo volebných preferenciách stúpa. Je možné, že voliči SaS odchádzajú aj k celkom iným stranám, pretože veľa slovenských voličov strán je podľa politológa takých, že volí konkrétnu stranu, pretože sa im momentálne páči, čo hovorí.

V prípade sporu Sulíka a Matoviča nevidí Lenč ako víťaza ani jedného z nich. Práve naopak, obaja sú porazení. „Zlé renomé v očiach verejnosti mali už predtým, ešte horšie majú potom a ich mená budú betónovým kvádrom na nohách ich politických strán, čiže budú ich ťahať dole,“ zhodnotil Lenč.

Víťazom tohto sporu sú podľa neho strany, ktorým stúpajú preferencie, napríklad Smer-SD. Hlas-SD osciluje od obdobia svojho vzniku na úrovni okolo 20 percent, ale Robert Fico (Smer-SD) od januára 2021 po dnes zdvojnásobil preferencie strany zo 7,5 na 15 percent.

Víťazne z tohto sporu vychádza podľa Lenča aj Boris Kollár (Sme rodina), ktorému dnes prechádzajú také návrhy, ktoré by mu pri SaS v koalícii neprešli.

Viac k témam: Politológ, Predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS)
Zdroj: Webnoviny.sk – SaS po sérii zlých rozhodnutí stráca podporu. Kto je víťazom sporu Sulíka s Matovičom? © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ústavný súd posúdi časti zákonov vo vzťahu k párom rovnakého pohlavia

Súd odmietol návrh skupiny poslancov na vyslovenie nesúladu legislatívnej nečinnosti Národnej rady.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *