Home / SLOVENSKO / Terčom extrémizmu na Slovensku sú vo fyzickom svete najmä Rómovia, v online priestore Židia. Radikalizuje sa spoločnosť?

Terčom extrémizmu na Slovensku sú vo fyzickom svete najmä Rómovia, v online priestore Židia. Radikalizuje sa spoločnosť?

12.11.2022 (Webnoviny.sk) – Najčastejšími obeťami extrémistických útokov vo fyzickom svete boli v období rokov 2020 a 2021 príslušníci rómskeho etnika, zatiaľ čo najčastejšími cieľmi extrémistických útokov vo virtuálnom priestore boli príslušníci židovského etnika.

Uvádza sa to v Monitorovacej správe o stave extrémizmu v Slovenskej republike za obdobie rokov 2020 a 2021 a aktualizácii úloh Koncepcie boja proti radikalizácii a extrémizmu do roku 2024, ktorú tento týždeň schválila vláda.

Pomer obvinených osôb vzrástol

Materiál konštatuje, že pravicový extrémizmus je najdominantnejšou formou extrémizmu na území SR, pričom predstavuje v priemere až 97,4 percent všetkých prípadov začatého trestného stíhania pre trestné činy extrémizmu.

Kým v roku 2019 bolo Národnou kriminálnou agentúrou začatých 109 trestných stíhaní pre trestné činy extrémizmu, v roku 2020 sa ich počet podľa správy zvýšil na 140.

„Napriek tomu, že počet trestných vecí a začatých trestných stíhaní v roku 2021 poklesol, pomer obvinených osôb k počtu trestných stíhaní sa značne zvýšil,“ uvádza sa v dokumente.

Kým v roku 2021 zaznamenali pokles počtu prípadov na 96, počet obvinených osôb stúpol z 57 v roku 2019 na 87 v roku 2020 a v roku 2021 bolo obvinenie vznesené voči 72 osobám.

Katalyzátor v procese radikalizácie

Až polovica trestných činov extrémizmu bola pritom v roku 2021 spáchaná prostredníctvom e-mailu či internetu.

Materiál tiež uvádza, že v roku 2020 došlo v súvislosti s globálnou pandémiou koronavírusu k enormnému nárastu šírenia konšpiračných a dezinformačných naratívov prostredníctvom internetu, sociálnych sietí a telekomunikačných kanálov o príčinách vypuknutia pandémie, o spôsoboch šírenia vírusu, ako aj o možnostiach jeho využitia ako biologickej zbrane.

„Frekvencia, s akou sa tieto konšpiračné teórie neustále objavujú na extrémistických scénach, naznačuje, že môžu hrať dôležitú ideologickú úlohu a fungovať ako katalyzátor v procese radikalizácie,“ dodal dokument.

Viac k témam: Dezinformácie, Extrémizmus, Konšpiračné teórie, radikalizácia
Zdroj: Webnoviny.sk – Terčom extrémizmu na Slovensku sú vo fyzickom svete najmä Rómovia, v online priestore Židia. Radikalizuje sa spoločnosť? © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prezident má byť prezidentom všetkých ľudí, nie vlády. Pellegrini to podľa Čaputovej čoskoro pocíti

Prezidentka SR tiež uviedla, že považuje za zdravé a správne, aby prezident nemal záväzky a povinnosti voči vláde.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *