Home / SVET / Európska komisia navrhla balík pomoci Ukrajine pre budúci rok v sume 18 miliárd eur

Európska komisia navrhla balík pomoci Ukrajine pre budúci rok v sume 18 miliárd eur

9.11.2022 (Webnoviny.sk) – Európska komisia (EK) v stredu navrhla bezprecedentný balík pomoci Ukrajine v roku 2023 do sumy 18 miliárd eur. Pomoc bude vo forme veľmi výhodných úverov. EK o tom informovala na svojej internetovej stránke.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Táto stabilná a pravidelná pomoc v sume v priemere 1,5 miliardy eur mesačne pomôže pokryť významnú časť krátkodobých finančných potrieb Ukrajiny v roku 2023. Ukrajinské úrady a Medzinárodný menový fond odhadujú, že tieto potreby sú v sume 3 až 4 miliardy eur mesačne. Podporu zo strany EÚ bude musieť doplniť podobná pomoc zo strany iných veľkých darcov.

Vďaka balíku pomoci zo strany EÚ bude Ukrajina môcť pokračovať vo vyplácaní miezd a penzií a udržiavať v chode nevyhnutné verejné služby, napríklad nemocnice, školy a ubytovanie pre utečencov.

Zároveň to Ukrajine pomôže zaručiť makroekonomickú stabilitu a obnoviť kritickú infraštruktúru, ktorú zničila ruská agresívna vojna. Podporu budú sprevádzať reformy s cieľom posilniť vládu zákona a opatrenia proti spreneverám a korupcii na Ukrajine.

Viac k témam: Finančná pomoc, Kritická infraštruktúra, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Európska komisia navrhla balík pomoci Ukrajine pre budúci rok v sume 18 miliárd eur © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusmi dosadená administratíva Krymu nezorganizuje na Deň víťazstva tradičnú vojenskú prehliadku

Deviateho mája v Rusku oslavujú víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *