Home / EKONOMIKA / KDH varuje pred masovým zatváraním malých podnikov či reštaurícií a navrhuje znížiť DPH pre celý sektor cestovného ruchu

KDH varuje pred masovým zatváraním malých podnikov či reštaurícií a navrhuje znížiť DPH pre celý sektor cestovného ruchu

9.11.2022 (Webnoviny.sk) – Nižšiu daň z pridanej hodnoty (DPH) si namiesto lyžiarskych vlekov a akvaparkov zaslúži celý sektor cestovného ruchu. V reakcii na návrh hnutia Sme rodina dočasne znížiť DPH pre lyžiarske vleky a akvaparky z 20 % na 10 % to tvrdí Kresťanskodemokratické hnutie (KDH). Cestovný ruch podľa mimoparlamentnej strany stojí nad priepasťou.

Masové zatváranie

Ak sa okamžite nepodarí vyriešiť vysoké ceny energií, podľa KDH nás čaká masové zatváranie podnikov, malých i väčších reštaurácií.

Najväčším problémom je podľa kresťanských demokratov absolútny nedostatok pracovnej sily, ktorému sa dá čeliť len zvyšovaním miezd, čiže fixných nákladov. Zníženiu nákladov v sektore v tejto situácii môže pomôcť zníženie DPH, ktorú musia prevádzkovatelia podnikov platiť každý mesiac.

Ohrozenie cestovnému ruchu

Reštaurácie, kaviarne, hotely a ďalšie zariadenia cestovného ruchu zamestnávajú omnoho viac ľudí ako len vleky a akvaparky. Zníženie DPH v gastro sektore tak pomôže niekoľkonásobnému počtu rodín,“ upozorňuje KDH.

Ako dodáva, vláda mala mať už dávno hotovú serióznu analýzu ohrozenia celého sektora cestovného ruchu.

Zníženie DPH

DPH pre lyžiarske vleky, lanovky a akvaparky sa má na prvé štyri mesiace budúceho roka znížiť z 20 na 10 percent. Toto opatrenie poslanec za Sme rodina Milan Svrček navrhoval do novely zákona o pridanej hodnote doplniť v treťom čítaní tesne pred hlasovaním o samotnej novele. Hlasovanie o novele zákona v utorok nakoniec odložili.

Viac k témam: Cestovný ruch, DPH, Gastro, Ohrozenie
Zdroj: Webnoviny.sk – KDH varuje pred masovým zatváraním malých podnikov či reštaurícií a navrhuje znížiť DPH pre celý sektor cestovného ruchu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *