Home / SLOVENSKO / Holokaust je čiernou kapitolou našich národných dejín, tvrdí europoslankyňa Beňová

Holokaust je čiernou kapitolou našich národných dejín, tvrdí europoslankyňa Beňová

BRATISLAVA 27. januára (WebNoviny.sk) – Holokaust nie je len o tragédii židov, je doslova stelesnením nenávisti voči všetkému odlišnému.

Pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu to uviedla europoslankyňa Monika Beňová v tlačovej správe, ktorú poskytla agentúre SITA. Zároveň uviedla, že v tento deň si pripomíname osudy viac ako šesť miliónov obetí, ktoré zahynuli v nemeckých koncentračných táboroch počas druhej svetovej vojny.

Holokaust musí zostať mementom

Od oslobodenia nacistického vyhladzovacieho tábora v Osvienčime uplynulo 73 rokov. „Vďaka servilným predstaviteľom vtedajšieho fašistického slovenského štátu na čele s Jozefom Tisom, zostáva holokaust čiernou kapitolou aj našich národných dejín. Na Slovensku naň doplatilo viac ako 70 tisíc nevinných ľudí,“ uviedla europoslankyňa.

Pripomínať si túto katastrofu v dnešných časoch je podľa nej nanajvýš nevyhnutné. Podotkla, že priamo v slovenskom parlamente sedia ľudia otvorene zvelebujúci fašistických zločincov, či spochybňujúci význam a odkaz SNP. Holokaust preto musí zostať mementom, kam až dokáže zájsť ľudská nenávisť živená politickou propagandou. „Holokaust nie je len o tragédii židov, je doslova stelesnením nenávisti voči všetkému odlišnému,“ zdôraznila europoslankyňa.

Neznášanlivosť nesmie byť tolerovaná

Zďaleka sa nezačal deportáciami a vyvražďovaním. Ten vývoj bol postupný, od verbálnej nevraživosti, cez zbavenie majetkových a občianskych práv, nasledovaný štátom organizovaným okrádaním vo forme arizácií. „Nárast antisemitizmu a akejkoľvek neznášanlivosti preto nesmieme tolerovať. Rešpektovanie práv a dôstojnosti všetkých ľudí bez ohľadu na ich etnický a sociálny pôvod, či náboženské presvedčenie musí byť základom fungovania našej spoločnosti,“ uzavrela Beňová.

Odporúčame:
Názory Slovákov sú xenofóbnejšie, najhoršie v prieskume dopadli moslimovia a prisťahovalci

Na základe rozhodnutia Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov z roku 2005 si 27. január pripomíname ako Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. Práve v tento januárový deň bol v roku 1945 oslobodený nacistický koncentračný a vyhladzovací tábor v Osvienčime.

Počas vojny nacisti zavraždili asi 70-tisíc Židov zo Slovenska, väčšinu v nacistických vyhladzovacích táboroch alebo na tzv. pochodoch smrti, teda pri násilnej evakuácii táborov krátko pred koncom vojny.

Viac k témam: holokaust, Monika Flašíková Beňová, Spomienka na obete holokaustu
Zdroj: Webnoviny.sk – Holokaust je čiernou kapitolou našich národných dejín, tvrdí europoslankyňa Beňová © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Keby to bolo na ňom, vojna na Ukrajine sa skončí zajtra, vyhlásil Fico

Premiér sa vyjadril aj americkým voľbám. Ak by podľa neho vyhral Trump, pomohlo by to situácii na Ukrajine.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *