Home / SVET / Kosovo podozrieva Srbsko zo snahy destabilizovať krajinu, rovnako aj zo sabotáže rokovaní

Kosovo podozrieva Srbsko zo snahy destabilizovať krajinu, rovnako aj zo sabotáže rokovaní

7.11.2022 (Webnoviny.sk) – Kosovo v pondelok obvinilo susedné Srbsko, že sa pokúša destabilizovať krajinu. Kosovský premiér Albin Kurti tvrdí, že srbský prezident Aleksandar Vučić sa v úzkej koordinácii s Ruskom a Čínou pokúša „sabotovaťEurópskou úniou sprostredkované rokovania.

Na základe rozhodnutia politických lídrov podalo rezignácie desať srbských poslancov, desať prokurátorov a 576 policajtov v Kosovskomitrovickom obvode na severe krajiny.

Kosovských Srbov, ktorých väčšina neuznáva vyhlásenie nezávislosti Kosova z roku 2008, rozčúlilo rozhodnutie kosovskej vlády postupne zakazovať používanie poznávacích značiek vydaných v Srbsku. Členovia srbskej menšiny tak v sobotu na protest proti nariadeniu odišli z postov v štátnej správe.

Podľa Kurtiho by malo počas prvých troch týždňov novembra dostať upozornenie asi 6 300 etnických Srbov, ktorí vlastnia autá s nezákonnými poznávacími značkami. Počas nasledujúcich dvoch mesiacov dostanú pokuty a počas ďalších troch mesiacov do 21. apríla budú môcť jazdiť len s dočasnými miestnymi značkami.

Viac k témam: Destabilizácia, Rokovania
Zdroj: Webnoviny.sk – Kosovo podozrieva Srbsko zo snahy destabilizovať krajinu, rovnako aj zo sabotáže rokovaní © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nemecko dodá Ukrajine v najbližších dňoch 10-tisíc kusov munície. Je to prvá z troch etáp pomoci

Povedal to v rozhovore s vysielateľom DW šéf situačného centra Bundeswehru pre Ukrajinu generál Christian Freuding.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *