Home / SVET / Po strate Chersonu by sa kríza niekdajšej Červenej armády stala zrejmou, uvádza taliansky denník

Po strate Chersonu by sa kríza niekdajšej Červenej armády stala zrejmou, uvádza taliansky denník

7.11.2022 (Webnoviny.sk) – Organizácia Severoatlantickej zmluvy (NATO) a Európska únia (EÚ) údajne vedú rozhovory za zatvorenými dverami o potenciálnych rokovaniach s Ruskom po možnom oslobodení mesta Cherson ukrajinskou armádou. Referuje o tom web eurointegration.com.ua s odvolaním sa na taliansky denník La Repubblica.

V rozhovoroch, ktoré trvajú medzi lídrami NATO a partnermi z EÚ, sa vychádza z predpokladu, že ruské sily sú teraz pod tlakom.

Nie sú schopní úspešne reagovať na ukrajinskú ofenzívu. Ich reakcia je defenzívne zameraná na ničenie infraštruktúry – elektriny, vody, mostov, ciest, budovanie trojitej línie zákopov a využívanie prírodných bariér, ako napríklad rieka Dnipro. Cieľom je spomaliť postup ukrajinských jednotiek. Cherson nie je len mesto. Je to kľúčový bod pre prístup k moru a zásadný pre kontrolu vodných zdrojov a riečnej dopravy. Jeho znovuzískanie by navždy znamenalo zmenu smeru konfliktu,“ uvádza sa v článku spomenutého zdroja.

Hrozby jadrových zbraní

Web eurointegration.com.ua podotýka, že Ukrajina by mohla začať rokovania po oslobodení Chersonu „z pozície sily“. Bez Chersonu je však takáto cesta nemožná. „Začať rokovania v tejto fáze by znamenalo dať armáde Moskvy čas na reorganizáciu. Skrátka, najprv treba opraviť niektoré strategické základné kamene,“ dodáva La Repubblica.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Okrem toho údajne existujú dva základné aspekty, ktoré americká administratíva zdôrazňuje vo svojich každodenných výmenách názorov so spojencami v NATO.

Prvý sa týka ruskej hrozby použitia taktických jadrových zbraní, čomu sa chce aliancia vyhnúť, pretože v takom prípade by bola rozsiahla reakcia s použitím konvenčných zbraní takmer nevyhnutná.

Totálna prehra Putina

Ďalší problém sa vraj týka vzťahov s Čínou. „Po strate Chersonu by sa kríza niekdajšej Červenej armády stala zrejmou. Pre Spojené štáty by v tomto bode totálna prehra Putina mala horší následok, a to odovzdanie kontroly nad Ruskom Číne. Bolo by to ako skok od ohňa k ohňu. Preto je lepšie mať nepriateľského vodcu s modrinami, ale nezávislého od Pekingu,“ píše ďalej La Repubblica.

Nemecká vláda však podotýka, že len Ukrajina sa môže rozhodnúť, kedy chce viesť mierové rokovania s Ruskom.

Viac k témam: Cherson, Jadrové zbrane, rusko-ukrajinský konflikt, vojenská invázia
Zdroj: Webnoviny.sk – Po strate Chersonu by sa kríza niekdajšej Červenej armády stala zrejmou, uvádza taliansky denník © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusmi dosadená administratíva Krymu nezorganizuje na Deň víťazstva tradičnú vojenskú prehliadku

Deviateho mája v Rusku oslavujú víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *