Home / SVET / Je čas konať v boji s klimatickou krízou a nečakať na koniec tej energetickej, vystríha Čaputová

Je čas konať v boji s klimatickou krízou a nečakať na koniec tej energetickej, vystríha Čaputová

7.11.2022 (Webnoviny.sk) – Prezidentka SR Zuzana Čaputová vystúpila s príhovorom na fóre svetových lídrov v rámci Klimatickej konferencie OSN, ktorá sa koná v egyptskom Šarm aš-Šajchu. Informoval o tom hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

Extrémne počasie

Pred zástupcami 190 krajín sveta prezidentka zdôraznila, že je čas konať. „Tohtoročné extrémne počasie na celom svete nám pripomína, že už aj naša generácia pociťuje reálne dopady klimatickej krízy,“ podľa Čaputovej sme stále príliš ďaleko od dosiahnutia spoločného úspechu.

Globálne emisie naďalej rastú. Nestačí mať ciele. Musíme ich premeniť na konkrétne kroky, ktoré nás dovedú ku klimatickej neutralite,“ prezidentka na najvýznamnejšom globálnom klimatickom fóre pripomenula, že Slovensko plní svoje klimatické ciele.

Zároveň oznámila, že Slovenská republika sa v Egypte pripojila ku Globálnej metánovej iniciatíve a k Aliancii na riešenie sucha a nedostatku vody.

Zelená tranzícia

Je jasné, že klimatická kríza nepočká, kým sa skončí súčasná energetická kríza. Krátkozraké riešenia, ako je prechod z plynu na uhlie, len urýchlia deštrukciu našej planéty,“ vysvetlila prezidentka.

Aj preto sa podľa nej Slovensko drží svojho plánu a na budúci rok ukončí spaľovanie uhlia ma výrobu elektrickej energie. Prezidentka je presvedčená, že v rámci zelenej tranzície musíme využívať aj viac lokálnych obnoviteľných zdrojov vrátane geotermálnej energie.

Som rada, že aj na Slovensku vyvíjame inovatívne riešenia, ktoré umožnia využitie tejto energie kdekoľvek na svete. Je to dobré pre klímu a celú planétu, ako aj pre našu vlastnú energetickú bezpečnosť,“ dodala prezidentka a zdôraznila tiež, že zelená tranzícia musí byť sociálne spravodlivá, aby nezasiahla tých najzraniteľnejších.

Viac k témam: Elektrická energia, energetická kríza, Extrémne počasie, klimatická konferencia, Klimatická kríza, Nedostatok vody
Zdroj: Webnoviny.sk – Je čas konať v boji s klimatickou krízou a nečakať na koniec tej energetickej, vystríha Čaputová © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Poľské úrady zatkli muža, ktorý chcel pomôcť Rusom s atentátom na ukrajinského prezidenta Zelenského

Podozrivý sa podľa prokuratúry usiloval o kontakt s Rusmi priamo zapojenými do vojny na Ukrajine.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *