Home / SLOVENSKO / Konšpiračné weby môžu od budúceho roka dostať stopku na deväť mesiacov, voči rozhodnutiu nebude existovať opravný prostriedok

Konšpiračné weby môžu od budúceho roka dostať stopku na deväť mesiacov, voči rozhodnutiu nebude existovať opravný prostriedok

5.11.2022 (Webnoviny.sk) – Blokovať škodlivý obsah na internete by mal Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) od apríla budúceho roku na základe rozhodnutia Najvyššieho správneho súd SR. Vyplýva to z novely zákona o kybernetickej bezpečnosti, ktorý v stredu schválila vláda.

Škodlivý obsah v online priestore

Podľa novely môže úrad k blokovaniu pristúpiť len na základe doručeného odôvodneného návrhu subjektu s pôsobnosťou v oblasti bezpečnosti a obrany štátu a na základe predchádzajúceho súhlasu súdu a v jeho rozsahu.

Škodlivý obsah je v tejto súvislosti definovaný ako „činnosť, údaj alebo programový prostriedok, ktorý má alebo môže mať za následok poškodenie alebo ohrozenie bezpečnostných, zahraničnopolitických alebo hospodárskych záujmov Slovenskej republiky a je formou hybridnej hrozby“.

„Žiadosť o vydanie súhlasu súdu s blokovaním predkladá úrad písomne Najvyššiemu správnemu súdu SR,“ uvádza sa v novele s tým, že súd rozhodne o vydaní súhlasu s blokovaním do 15 dní odo dňa podania žiadosti.

Blokovanie na deväť mesiacov

Proti rozhodnutiu súdu o vydaní súhlasu s blokovaním pritom nie je prípustný opravný prostriedok. NBÚ má zároveň blokovanie vykonávať v rozsahu nevyhnutnom na dosiahnutie cieľa a spôsobom primeraným vo vzťahu k následkom na majetku, právach a právom chránených záujmoch iných osôb. „Rozhodnutie o blokovaní možno vydať s platnosťou najdlhšie na deväť kalendárnych mesiacov,“ uvádza sa v materiáli

NBÚ podľa novely musí zverejniť rozhodnutia o blokovaní a informáciu o zrušení blokovania na svojom webovom sídle. „Náklady spojené s výkonom blokovania a zodpovednosť za škodu spôsobenú blokovaním znáša úrad,“ zdôrazňuje dokument.

Úradu má zároveň pribudnúť povinnosť predkladať každoročne správu o vydaných rozhodnutiach o blokovaní online obsahu Národnej rade SR. V súčasnosti sa takáto povinnosť vzťahuje len na zásahy do ochrany osobných údajov a telekomunikačného tajomstva.

Viac k témam: Dezinformácie, Kybernetická bezpečnosť, Novela zákona, Online, Šírenie nepravdivej informácie
Zdroj: Webnoviny.sk – Konšpiračné weby môžu od budúceho roka dostať stopku na deväť mesiacov, voči rozhodnutiu nebude existovať opravný prostriedok © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na priechode pred obchodným domom v Bratislave zrazilo auto 14-ročné dievča, okolnosti nehody vyšetruje polícia

Dychová skúška na alkohol skončila u vodiča Škody Fabie s negatívnym výsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *