Home / SLOVENSKO / S diskrimináciou pre vyšší vek sa stretol skoro každý tretí Slovák či Slovenka, najčastejšie sa odohráva na trhu práce

S diskrimináciou pre vyšší vek sa stretol skoro každý tretí Slovák či Slovenka, najčastejšie sa odohráva na trhu práce

5.11.2022 (Webnoviny.sk) – Skúsenosť s diskrimináciou z dôvodu veku, či už ako svedkovia alebo ako obeť, majú ľudia všetkých vekových skupín. Podiel ľudí, ktorí majú skúsenosť s diskrimináciou z dôvodu vyššieho veku, dosahuje v celej populácii 29 percent.

Medzi samotnými seniormi 55+ je ich viac ako tretina (35 percent), pričom 14 percent zažilo diskrimináciu na vlastnej koži a 21 percent bolo svedkom diskriminácie inej osoby. Vypláva to z výskumu Inštitútu pre verejné otázky (IVO). Zber dát realizovala agentúra Focus v dňoch 4. – 14. augusta na vzorke 1 212 respondentov vo veku nad 18 rokov.

Seniori vo vyššom veku

Z prieskumu vyplýva, že citlivosť na závažnosť problému diskriminácie starších ľudí sa zvyšuje s rastúcim vekom. Osobne diskriminovaných bolo až 16 percent opýtaných vo veku 65 až 74 rokov, pričom 19 percent bolo svedkom diskriminácie z dôvodu vyššieho veku a 55 percent respondentov sa vyslovilo, že nezažilo ani nebolo svedkom takejto diskriminácie.

Vo vekovej kategórii 55 až 64 rokov sa osobne s vekovou diskrimináciou stretlo 13 percent účastníkov výskumu, 23 percent bolo jej svedkom a na vlastnej koži ani jej svedkom nebolo 56 percent oslovených.

Pri respondentoch starších ako 75 rokov sa osobne s diskrimináciou pre vek stretlo 11 percent ľudí, jej svedkami bolo 17 percent a vôbec sa s ňou nestretlo 60 percent opýtaných.

Najčastejšie boli svedkami diskriminácie z dôvodu vyššieho veku ľudia vo vekovej skupine 45 až 54 ročných (29 %) a vo vekovej skupine 35 až 44 ročných (25 %). Až 77 percent mladých ľudí vo vekovej kategórii 18 až 24 rokov sa vyslovilo, že nezažili ani neboli svedkami diskriminácie pre vyšší vek.

Trh práce či zdravotnícke zariadenia

Výskum sa tiež zameral na to, v ktorých oblastiach spoločnosti sa najčastejšie odohráva diskriminácia ľudí na základe staršieho veku. Takmer tri pätiny ľudí vo veku 18+ nadobudli skúsenosť s diskrimináciou na trhu práce (56 %).

Druhou najexponovanejšou oblasťou sú zdravotnícke a sociálne zariadenia, kde zažila diskrimináciu viac ako štvrtina respondentov (28 %). Takmer pätina respondentov vo všeobecnosti konštatovala znevažujúci, bezohľadný, necitlivý prístup k seniorom.

Ďalšia približne desatina respondentov nadobudla skúsenosť s diskrimináciou v obchodoch (14 %), vo verejnej doprave (13 %), na úradoch a inštitúciách poskytujúcich rozličné služby (11 %).

Na druhej strane iba marginálna časť verejnosti vnímala neuspokojivú finančnú a sociálnu situáciu starších ľudí (3 %), kriminalitu namierenú proti nim (2 %) a zlé zaobchádzanie so staršími ľuďmi v rodine (1 %) v kontexte diskriminácie.

Viac k témam: Diskriminácia, Prieskum
Zdroj: Webnoviny.sk – S diskrimináciou pre vyšší vek sa stretol skoro každý tretí Slovák či Slovenka, najčastejšie sa odohráva na trhu práce © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Paradajs Photo Fest – Banská Štiavnica vstupuje na scénu medzinárodných fotografických festivalov

Paradajs Photo Fest je medzinárodný festival súčasnej fotografie a príbuzných médií, ktorý vypukne v Banskej Štiavnici 17. 5. 2024.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *