Home / EKONOMIKA / Každej šiestej firme na Slovensku hrozí krach, Bratislavský kraj je podľa Bisnode najrizikovejší

Každej šiestej firme na Slovensku hrozí krach, Bratislavský kraj je podľa Bisnode najrizikovejší

BRATISLAVA 27. januára (WebNoviny.sk) – Najviac rizikových firiem z celého Slovenska podniká v Bratislavskom a Nitrianskom kraji. Informovala o tom poradenská spoločnosť Bisnode na základe svojej analýzy rozloženia rizikovosti a stability spoločností v jednotlivých krajoch Slovenska, kde hodnotila viac ako 201 tisíc spoločností.

Rizikové spoločnosti sa podľa Bisnode vyznačujú negatívnym ratingom, v rámci ktorého sa dá predpokladať ich zlá platobná schopnosť či následný krach v krátkodobom horizonte.

Ohrozená každá šiesta firma

Výsledky analýzy vychádzajú z metodiky skóringového modelu spoločnosti Bisnode, ktorého cieľom je odhadnúť riziko úpadku firmy v nasledujúcich 12 mesiacoch. „Firmy zaradené v rizikových stupňoch skóringu sú podľa našich databáz častejšie nespoľahlivými platcami DPH, častejšie majú virtuálnu adresu alebo sa vyhýbajú plneniu informačných povinností,“ spresňuje analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Odporúčame:
Samsung má zatvoriť svoj závod vo Voderadoch, výrobu chcú presťahovať už v apríli

Analýza podnikateľskej základne ukázala, že na slovenskom trhu je krachom ohrozená každá šiesta firma. Ich najväčší počet pritom pripadá na tie, ktoré sídlia v okolí Bratislavy a Nitry. Veľmi tesne za týmito krajmi sa však nachádzajú aj podniky z okolia Košíc.

Práve v týchto krajoch pôsobí najväčší podiel spoločností so skóringovým stupňom „rizikový“ alebo „úpadok“ – v Bratislavskom kraji ide bezmála o 16 percent firiem, v Nitrianskom o 15,39 percenta a v Košickom o 15,09 percenta.

Najrizikovejší kraj na Slovensku

„Bratislavský kraj je považovaný za najrizikovejší aj preto, lebo v ňom sídli najviac podnikateľov,“ ozrejmuje Petra Štěpánová. Naopak, najstabilnejšie firmy na Slovensku sídlia v Trenčianskom a Prešovskom kraji.

Spoločnosť Bisnode pôsobí na 18 európskych trhoch, pričom má 2 400 zamestnancov a prostredníctvom partnerstva s Dun & Bradstreet poskytuje globálne riešenia založené na informáciách o viac ako 240 miliónoch firiem z celého sveta.

Viac k témam: BISNODE, krach, podnikanie, slovenské firmy
Zdroj: Webnoviny.sk – Každej šiestej firme na Slovensku hrozí krach, Bratislavský kraj je podľa Bisnode najrizikovejší © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovensko potvrdilo príspevok do fondu EÚ pre Ukrajinu vo výške 5 miliónov eur

Uzavretie dohody o tomto príspevku v stredu schválila vláda SR.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *