Home / SLOVENSKO / Halák: Slovensko si zaslúži kvalitnú legislatívu pre LGBTI komunitu

Halák: Slovensko si zaslúži kvalitnú legislatívu pre LGBTI komunitu

4.11.2022 (Webnoviny.sk) – Slovensko si zaslúži kvalitnú legislatívu pre LGBTI komunitu. Povedal to poslanec Národnej rady SR Róbert Halák z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) v relácii týždenníka Plus7dní Karty na stôl.

Halák spolu s ďalšími členmi Občiansko-demokratickej platformy, ktorá vznikla v rámci OĽaNO, hlasoval za návrh z dielne strany Sloboda a Solidarita (SaS) na vytvorenie inštitútu partnerského spolužitia. V parlamente však neprešiel.

Príkladom nám môže byť Španielsko

V súčasnosti koalícia pripravuje nový návrh, ktorý preloží minister spravodlivosti Viliam Karas. Halák verí, že poslanci ho schvália.

„Ja osobne poznám mnoho ľudí z tejto komunity a za každého jedného môžem povedať, že sú to fantastickí, citliví a dobrí ľudia a som presvedčený, že si zaslúžia mať dôstojný, pokojný život,“ povedal poslanec.

Upozornil na to, že v silno katolíckom Španielsku registrované partnerstvá bez problémov fungujú a spoločnosťou to nezatriaslo.

Liberálnejšia časť OĽaNO

Občianska-demokratická platforma reprezentuje liberálnejšiu časť poslaneckého klubu OĽaNO. Podľa Haláka ich sám šéf strany Igor Matovič vyzýval už predtým k tomu, aby si založili platformu. Po svojom vzniku verejne vyzvali Matoviča na slušnú komunikáciu a korigovanie svojich vyjadrení na adresu novinárov.

„Zareagoval tak, že napísal na Facebook, že sa teda novinárom ospravedlňuje. Ja dúfam, že tá komunikácia bude lepšia,“ uviedol Halák.

Poslanec nevidí problém v tom, že v klube OĽaNO sú konzervatívnejší aj liberálnejší poslanci, ktorí sa nie vždy vo všetkom zhodnú. V klube si podľa jeho slov povedali, že nebudú vyťahovať hodnotové otázky a „hádzať ich po sebe“.

„Keď už aj prišlo na nejakú tému, ako napríklad marihuana, tak sme na to išli veľmi opatrne a komunikovali sme. Dá sa to, lebo v klube OĽaNO sú veľmi dobrí a slušní ľudia, či už z jedného, alebo druhého spektra,“ zhodnotil Halák.

Viac k témam: LGBTQI+, Práva LGBT ľudí
Zdroj: Webnoviny.sk – Halák: Slovensko si zaslúži kvalitnú legislatívu pre LGBTI komunitu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Čaputová: Členstvo v NATO nám poskytuje bezpečnostné garancie na takej úrovni, aké by Slovensko nebolo schopné dosiahnuť samé (video)

Zuzana Čaputová pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do NATO navštívila Styčný tím pre integráciu síl NATO.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *