Home / SLOVENSKO / Žilinka presadzuje prelomenie prezidentkinho veta, prokurátor považuje za nevyhnutné prijať zákon o profesionálnych rodičoch

Žilinka presadzuje prelomenie prezidentkinho veta, prokurátor považuje za nevyhnutné prijať zákon o profesionálnych rodičoch

3.11.2022 (Webnoviny.sk) – Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka sa vyslovil za opätovné schválenie návrhu zákona o profesionálnych náhradných rodičoch, ktorý prezidentka SR Zuzana Čaputová vrátila Národnej rade (NR) SR. Napísal to vo štvrtok na sociálnej sieti.

Najlepší záujem o deti

„Som presvedčený, že prelomenie veta by zohľadňovalo princíp najlepšieho záujmu dieťaťa, a teda je vo verejnom záujme,“ tvrdí Žilinka.

Generálny prokurátor zároveň informoval, že vo Vzdelávacom a rehabilitačnom centre prokuratúry otvoril celoslovenskú pracovnú poradu prokurátorov špecialistov na trestné činy mladistvých a maloletých, trestné činy páchané na deťoch a násilie v rodinách.

Prevencia pred kriminalitou

„Presadzovanie najlepšieho záujmu detí a ochrana práv detí, výchova a prevencia pred kriminalitou mladistvých a potláčanie, účinné odhaľovanie a postih trestných činov páchaných na deťoch a domáceho násilia, sú zásadnou prioritou prokuratúry SR a aj mojou osobnou,“ uviedol Žilinka.

Ďalej informuje, že na porade prokurátorom špecialistom zdôraznil ich povinnosť urobiť všetko pre podporu zdravého psychického a fyzického vývoja detí, a to v rámci zákonných kompetencií prokuratúry.

„Prispieť by k tomu malo aj Zhodnotenie stavu zákonnosti a dokazovania trestných činov tzv. domáceho násilia za roky 2020 a 2021, vypracované slovenskou Generálnou prokuratúrou,“ informoval Žilinka.

Zdroj: Webnoviny.sk – Žilinka presadzuje prelomenie prezidentkinho veta, prokurátor považuje za nevyhnutné prijať zákon o profesionálnych rodičoch © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Mesto Žilina si tento rok zabezpečí kosenie vo vlastnej réžii, s externou firmou nebola samospráva spokojná

Spoločnosť TSM Žilina vznikla pred tromi rokmi s cieľom postupného prevzatia a zabezpečenia činností súvisiacich s údržbou verejného priestoru od externých dodávateľov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *