Home / SLOVENSKO / V kauze Syseľ sa postavil pred súd aj bývalý poslanec, pre sudcov z Košíc a Prešova mal sprostredkovať úplatky

V kauze Syseľ sa postavil pred súd aj bývalý poslanec, pre sudcov z Košíc a Prešova mal sprostredkovať úplatky

3.11.2022 (Webnoviny.sk) – Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku vo štvrtok začal súdny proces v kauze korupcie na súdoch na východnom Slovensku.

Obžalobe z prečinu nepriamej korupcie v tomto prípade čelia podnikateľ Marián Sisák, bývalý sudca Miroslav Novák a advokát Alexej Ivanko. Ten bol v roku 2002 až 2006 aj poslancom Národnej rady SR zvoleným za SDKÚ.

Tri skutky

Obžaloba sa v tomto prípade týka troch skutkov, pri ktorých mali obžalovaní sprostredkovať úplatky v sumách tisícov eur pre sudcov z Košíc a Prešova. V dvoch prípadoch išlo o zmiernenie uloženého trestu a v jednom prípade o vyňatie nehnuteľností z konkurzného konania.

Všetci traja obžalovaní pred súdom uviedli, že sú nevinní. Súd už o vine Mariána Sisáka, Miroslava Nováka a Alexeja Ivanka rozhodol trestným rozkazom. Keďže však podali odpor, vo veci bolo nariadené hlavné pojednávanie.

Protikorupčná akcia Syseľ

Národná kriminálna agentúra dotyčných obvinila v októbri 2021 v rámci protikorupčnej akcie Syseľ. Podnikateľ Marián Sisák bol podľa medializovaných informácií blízky viacnásobne stíhanému Marianovi Kočnerovi.

Vo februári tohto roku ho samosudkyňa ŠTS v inom prípade uznala za vinného zo zločinu poškodzovania finančných záujmov európskych spoločenstiev v štádiu pokusu v jednočinnom súbehu s pokusom prečinu subvenčného podvodu. Za to mu uložila úhrnný trest odňatia slobody tri roky s podmienečným odkladom na dobu štyroch rokov.

Viac k témam: akcia Syseľ, Nepriama korupcia, Poslanec, Súdny proces, Trestný čin
Zdroj: Webnoviny.sk – V kauze Syseľ sa postavil pred súd aj bývalý poslanec, pre sudcov z Košíc a Prešova mal sprostredkovať úplatky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vinník je iba jeden, podľa Královiča je nevhodné ukazovať prstom na médiá, opozíciu či na samotného premiéra (video)

Stopercentná bezpečnosť chránených osôb sa podľa odborníka na bezpečnosť Martina Královiča nedá dosiahnuť, dajú sa podľa neho len minimalizovať riziká.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *