Home / SLOVENSKO / Zastavme korupciu upozornilo na viacero porušení volebného moratória, kandidátom hrozia mastné pokuty

Zastavme korupciu upozornilo na viacero porušení volebného moratória, kandidátom hrozia mastné pokuty

2.11.2022 (Webnoviny.sk) – Nadácia Zastavme korupciu zaregistrovala v súvislosti so spojenými krajskými a komunálnymi voľbami viac ako 50 porušení moratória na sociálnych sieťach.

Ako ďalej nadácia uvádza v tlačovej správe, niektoré platené reklamy na sociálnych sieťach zrejme kandidáti len zabudli vypnúť.

Komunálne a župné voľby do VÚC 2022 na Slovensku

Rekordér porušovania moratória

Našli sa však aj takí, ktorí v prvý deň moratória reklamu spustili. Nadácia preto podala podnet na Štátnu komisiu pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

Rekordérom v porušení moratória na sociálnych sieťach je podľa Zastavme korupciu Martin Makovník, ktorý kandidoval na poslanca v časti Martina Záturčie.

Druhý deň moratória mal na sociálnych sieťach aktívnych až sedem propagovaných príspevkov. V ďalšom prípade v prvý deň moratória, teda 27.októbra, spustila reklamu politická strana Slovenský Patriot, ktorej predsedá europoslanec Miroslav Radačovský.

Za porušenie moratória hrozia pokuty

Bratislavskému županovi Jurajovi Drobovi, ktorý obhájil svoj post, sa zase v platenom príspevku počas moratória poďakovali organizátori festivalu Ekotopfilm SK.

Nadácia upozorňuje, že podľa zákona o volebnej kampani sa porušenie moratória považuje za správny delikt, za ktorý hrozí kandidátom pokuta od 1 000 do 10-tisíc eur.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Komunálne a župné voľby do VÚC 2022 (fotografie)

„Výška pokuty sa podľa zákona odvíja od závažnosti a trvania protiprávneho stavu,” uviedol zástupca nadácie Martin Suchý. Zároveň poukázal na to, že zásah reklamy na sociálnych sieťach je rádovo v tisícoch osôb a niektoré z reklám boli spustené počas celého moratória.

„V prípade, že komisia rozhodne o udelení pokuty kandidátom, rozhodnutie je právoplatné a nedá sa voči nemu odvolať,“ dodal Suchý.

Viac k témam: Kampaň, Komunálne a župné voľby do VÚC 2022 na Slovensku, Moratórium
Zdroj: Webnoviny.sk – Zastavme korupciu upozornilo na viacero porušení volebného moratória, kandidátom hrozia mastné pokuty © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Veľký prieskum: Slováci podporujú prechod fajčiarov na menej škodlivé produkty

Obyvatelia únie nesúhlasia s európskou politikou v oblasti tabaku. Brusel by mal podľa nich upustiť od nereálnych predstáv o úplnom odstránení nikotínu zo spoločnosti a viac sa otvoriť samotným fajčiarom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *