Home / SLOVENSKO / Bývalé funkcionárky Finančného riaditeľstva už poznajú svoj trest, súd ich uznal vinné z prijímania úplatkov

Bývalé funkcionárky Finančného riaditeľstva už poznajú svoj trest, súd ich uznal vinné z prijímania úplatkov

28.10.2022 (Webnoviny.sk) – Bývalé funkcionárky Finančného riaditeľstva SR Denisa Židová a Kornélia Černá sú vinné zo zločinu prijímania úplatku. Rozhodol o tom v piatok samosudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku.

Rozhodnutie nie je právoplatné

Zároveň obom uložil tresty tri roky väzenia podmienečne odložené na skúšobnú dobu päť rokov a zákaz vykonávať verejné funkcie na dubu piatich rokov. Židová tiež dostala peňažný trest vo výške 45-tisíc eur.

Pokiaľ by ho nezaplatila, súd určil náhradný trest vo výške dvoch rokov väzenia. Kornélii Černej zase súd vymeral peňažný trest 30-tisíc eur spolu s prípadným náhradným trestom v dĺžke 18 mesiacov väzenia. Rozhodnutie nie je právoplatné.

Podľa obžaloby funkcionárky prijali úplatky v súvislosti so zmluvnými vzťahmi a správou IT produktov na finančnej správe.

Prijímanie úplatkov

Konkrétne podľa prokuratúry Denisa Židová prijala od podnikateľa Michala Suchobu prostredníctvom bývalého prezidenta finančnej správy Františka Imreczeho sumu 30-tisíc eur a Kornélia Černá 20-tisíc eur. Obe obžalované pred súdom na začiatku procesu deklarovali svoju nevinu.

V rámci akcie Mýtnik III obvinili orgány činné v trestnom konaní minulý rok bývalú riaditeľku odboru právnych služieb finančnej správy Denisu Ž. a bývalú riaditeľku odboru verejného obstarávania finančnej správy Kornéliu Č. Ďalšia obvinená v rámci akcie Mýtnik III, bývalá prezidentka finančnej správy Lenka Wittenbergerová, vinu priznala a v rámci dohody o vine a treste jej súd uložil podmienečný trest.

Vo veci Denisy Židovej a Kornélie Černej súd už rozhodol o vine prostredníctvom trestného rozkazu. Keďže však obe podali proti rozhodnutiu odpor, bolo vytýčené hlavné pojednávanie.

Viac k témam: Súdy, úplatkárstvo
Zdroj: Webnoviny.sk – Bývalé funkcionárky Finančného riaditeľstva už poznajú svoj trest, súd ich uznal vinné z prijímania úplatkov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Piešťany sa zatrasú. Od smiechu

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *