Home / SLOVENSKO / Haščák sa obrátil na branno-bezpečnostný výbor, chce nechať preveriť postup polície počas zásahu v Pente

Haščák sa obrátil na branno-bezpečnostný výbor, chce nechať preveriť postup polície počas zásahu v Pente

27.10.2022 (Webnoviny.sk) – Podnet právnikov Jaroslava Haščáka a spoločností v portfóliu finančnej skupiny Penta týkajúci sa policajného zásahu v bratislavskom komplexe Digital park z roku 2020 berie Výbor Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť na vedomie.

Polícia stanovisko zatiaľ nezaujala

Ako ďalej pre agentúru SITA povedal šéf výboru Juraj Krúpa (SaS), podnet bol zaslaný na prešetrenie a zaujatie stanoviska Ministerstvu vnútra SR a Prezídiu Policajného zboru SR.

„Výsledkom je, že podnet je v povedomí všetkých členov výboru a bez odpovede príslušných orgánov výbor nezaujíma stanovisko k živej veci,“ vysvetlil Krúpa.

Právni zástupcovia Jaroslava Haščáka a dvoch spoločností zo skupiny Penta podali v utorok (11. októbra) podnet na branno-bezpečnostný výbor parlamentu.

Pochybenia pri zásahu v Pente

Výbor má podľa nich preskúmať pochybenia sprevádzajúce služobný zákrok príslušníkov policajného Útvaru osobitného určenia v priestoroch Penty z roku 2020, machinácie pri jeho povoľovaní, ale aj neochotu štátnych orgánov za takmer dva roky zákonnosť tohto zákroku riadne preveriť.

Podnikateľ Jaroslav Haščák podal v tejto veci ešte v marci minulého roku trestné oznámenie, ktoré však podľa jeho právnikov nie je dodnes vybavené, pričom vyšetrovateľke trvá prešetrenie o 18 mesiacov dlhšie, ako nariaďuje zákon.

Podnet na výbor

„Vzhľadom na nečinnosť a neochotu zodpovedných, najmä Úradu inšpekčnej služby, vec riadne prešetriť, podali sme podnet na výbor, aby uplatnil svoju ústavnú a zákonnú pôsobnosť vo vzťahu k predstaviteľom príslušných orgánov štátu,“ zdôraznil právny zástupca Haščáka Martin Škubla.

Ako ďalej povedal, branno-bezpečnostný výbor má svoju ústavnú a zákonnú pôsobnosť uplatniť predovšetkým voči ministrovi vnútra SR Romanovi Mikulcovi (OĽaNO) a súčasnému prezidentovi policajného zboru Štefanovi Hamranovi „s cieľom, nech konečne k predmetným pochybeniam zaujmú jasné a konkrétne stanovisko.“

Viac k témam: Policajná akcia, Vyšetrovanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Haščák sa obrátil na branno-bezpečnostný výbor, chce nechať preveriť postup polície počas zásahu v Pente © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Europoslanci sa budú zaoberať novou smernicou o boji proti praniu špinavých peňazí, informovala Beňová

Úlohou nového európskeho úradu bude dohľad nad najrizikovejšími finančnými subjektmi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *