Home / SVET / V Berlíne sa koná konferencia o obnove Ukrajiny, podľa Zelenského však ešte nedostali ani cent (video)

V Berlíne sa koná konferencia o obnove Ukrajiny, podľa Zelenského však ešte nedostali ani cent (video)

25.10.2022 (Webnoviny.sk) – V Berlíne sa v utorok koná konferencia odborníkov zameraná na obnovu, rekonštrukciu a modernizáciu Ukrajiny v súvislosti s ruskou agresiou voči nej. Jednodňové podujatie organizujú nemecký kancelár Olaf Scholz a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Podľa Scholza je cieľom vytvoriť „nový Marshallov plán pre 21. storočie“, čo je generačná úloha, ktorú „treba začať teraz“.

Škody odhadujú na 350 miliárd

Von der Leyenová povedala, že Svetová banka odhaduje doterajšie škody na Ukrajine na 350 miliárd eur. Európska únia (EÚ) sa v júni rozhodla urobiť z Ukrajiny kandidáta na vstup do bloku a musí „pevne zakotviť úsilie Ukrajiny o obnovu ako súčasť jej cesty k Európskej únii“, povedala predsedníčka eurokomisie.

Zároveň poukázala, že okrem dlhodobej pomoci Ukrajina už teraz potrebuje rýchlu rehabilitáciu, keďže s prichádzajúcou zimou Rusko útočí na elektrickú a ďalšiu infraštruktúru, čo sú podľa nej „absolútne teroristické činy“.

Na obnovu zatiaľ nedostali „ani cent“

S konferenciou sa prostredníctvom videomostu z Kyjeva spojil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Prítomným povedal, že Ukrajina má plán „rýchlej obnovy“ v objeme 17 miliárd dolárov na opravu nemocníc, škôl, dopravy a energetickej infraštruktúry. Na jeho uplatnenie však zatiaľ krajina nedostala „ani cent“, vyhlásil.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Nemecko bude pokračovať v zásobovaní

Scholz zdôraznil záväzok Nemecka pokračovať v zásobovaní Ukrajiny zbraňami vrátane systémov protivzdušnej obrany, pokiaľ budú potrebné.

Najlepšou rekonštrukciou je rekonštrukcia, ktorá sa vôbec nemusí uskutočniť, pretože ukrajinské mestá a elektrárne sú chránené pred ruskými bombami, dronmi a raketami,“ skonštatoval.

Kancelár, ktorý zastupuje nemecké predsedníctvo v G7, a Von der Leyenová pozvali na utorkové stretnutie predstaviteľov Poľska a Švajčiarska, Medzinárodného menového fondu, Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj, Európskej investičnej banky, Európskej banky pre obnovu a rozvoj či Rozvojového programu Spojených národov.

Viac k témam: Finančná pomoc, rusko-ukrajinský konflikt, vojenská invázia
Zdroj: Webnoviny.sk – V Berlíne sa koná konferencia o obnove Ukrajiny, podľa Zelenského však ešte nedostali ani cent (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Čínsky prezident Si Ťin-pching chce užšie obchodné vzťahy so Spojenými štátmi, stretol sa s americkými podnikateľmi

Čínsko-americké vzťahy majú vplyv na budúcnosť a osud ľudstva, povedal čínsky prezident.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *