Home / SLOVENSKO / Iniciatíva vyzvala vládu na zabezpečenie ochrany práv LGBTI+ komunity. Teraz je to na nás všetkých, tvrdí

Iniciatíva vyzvala vládu na zabezpečenie ochrany práv LGBTI+ komunity. Teraz je to na nás všetkých, tvrdí

24.10.2022 (Webnoviny.sk) – Iniciatíva Ide nám o život vyzýva slovenskú vládu a poslancov Národnej rady SR na prijatie krokov, ktoré pomôžu k vytvoreniu pocitu bezpečia LGBTI+ ľudí, ich rodín a detí, a zároveň ich zrovnoprávnili s celou spoločnosťou.

Nenávistné prejavy voči menšine

Do iniciatívy sa zapojilo vyše 50 slovenských organizácií a občianskych združení – LGBTI+ organizácie, organizácie venujúce sa ochrane ľudských práv a menšín, právnemu štátu, kultúre či ochrane životného prostredia.

Informuje o tom v tlačovej správe Miroslava Širotníková, podľa ktorej súčasťou výzvy, ktorú môže podporiť aj verejnosť, je súbor požiadaviek na zlepšenie situácie LGBTI+ ľudí na Slovensku.

„Teraz je to na nás všetkých: každý a každá z vás má hlas, ktorý musí byť počuť. Treba sa ozvať, ak útočia na menšiny. Odmietnuť nenávistné prejavy na internete aj v bežnom živote. Tlačiť na zodpovedných, aby konali,“ uviedol Roman Samotný, hovorca iniciatívy Ide nám o život a majiteľ podniku Tepláreň, kde pred dvoma týždňami mladý extrémista zastrelil dvoch mladých ľudí z LGBTI+ komunity.

Vláda by mala konať

Vláda SR sa zaviazala priniesť vlastný návrh zákona o pomoci LGBTI+ komunite, a tak ich iniciatíva Ide nám o život vyzýva na spoluprácu pri príprave účinných riešení.

„Vítame, že väčšina našej politickej scény jasne odmietla tento teroristický čin. Deklarácie spoluúčasti a odsudzovanie nenávisti voči LGBTI+ ľuďom, ich rodinám a deťom, sú však len prázdne slová, ak nebudú naplnené konkrétnymi činmi,“ dodal Martin Macko z Iniciatívy Inakosť.

Iniciatíva Ide nám o život zároveň pozýva širokú verejnosť na spomienkové stretnutie za zavraždených Matúša Horvátha a Juraja Vankuliča, spoločne s ich blízkymi, ktoré sa uskutoční vo štvrtok 27. októbra o 17:00 na Námestí SNP v Bratislave.

Zhromaždením chce iniciatíva spoločne s verejnosťou vyslať jasný signál vláde a parlamentu o svojich požiadavkách na zrovnoprávnenie a zlepšenie ochrany LGBTI+ ľudí, ich rodín a detí na Slovensku.

Poslanci a poslankyne NR SR väčšinou hlasov prijali uznesenie o odsúdení teroristického útoku a nenávisti voči LGBTI+ ľuďom a aj židovskej menšine, v hlasovaní v stredu 19. októbra ale neposunuli zákon o partnerskom spolužití do druhého čítania.

Viac k témam: LGBTQI+, Ochrana ľudských práv, Šírenie nenávisti
Zdroj: Webnoviny.sk – Iniciatíva vyzvala vládu na zabezpečenie ochrany práv LGBTI+ komunity. Teraz je to na nás všetkých, tvrdí © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa namiesto vyučovania h3kovali

Študenti Gymnázia M. R. Štefánika sa včera neučili. Do školy zavítali známi influenceri v rámci preventívneho projektu H3KNISA a na viacerých workshopoch v malých skupinkách debatovali na rôzne témy, o ktoré sa zaujímajú.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *