Home / šport / Ruskí a bieloruskí športovci by nemali byť trestaní pre ich vlády, tvrdí Bach

Ruskí a bieloruskí športovci by nemali byť trestaní pre ich vlády, tvrdí Bach

20.10.2022 (Webnoviny.sk) – Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach tvrdí, že ruskí a bieloruskí športovci by nemali trpieť pre konanie vlád ich krajín. Ako referuje web insidethegames.biz, povedal to na valnom zhromaždení Asociácie národných olympijských výborov (ANOC).

Postoj MOV k vojne

Bach sa postavil voči dánskemu funkcionárovi Hansovi Natorpovi, ktorému vytkol používanie frázy „Rusi“ a povedal mu, že organizácia by sa ako člen olympijského hnutia mala „zamyslieť nad svojou úlohou“. „Nebudeme maľovať všetkých rovnakým štetcom pre činy ich vlád,“ dodal Bach.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Predtým opäť načrtol postoj MOV k vojne na Ukrajine, keď počas hodinového prejavu pripustil, že situácia predstavuje „neriešiteľnú dilemu“. Nedávnu eskaláciu konfliktu zo strany Ruska označil za príklad toho, ako „prehĺbilo porušovanie Olympijskej charty“ a varoval, že „sankcie proti ruským a bieloruským štátom a vládam musia a zostanú pevne v platnosti“.

Zákaz národných symbolov

Medzi tieto sankcie patrí odporúčaný zákaz národných symbolov oboch krajín na oboch športových podujatiach.

MOV tiež naliehal na medzinárodné federácie, aby vylúčili športovcov a funkcionárov z Ruska a Bieloruska zo súťaží ako „ochranné opatrenie“, o ktorom Bach tvrdil, že bolo spôsobené tým, že vlády „podkopali našu autonómiu rozhodovaním o tom, kto sa bude môcť zúčastniť“.

„Urobili sme tak s veľmi ťažkým srdcom, pretože sa týkajú športovcov a športových funkcionárov, ktorí túto vojnu nezačali, ktorí nie sú za túto vojnu zodpovední,“ povedal Bach a dodal: „Športovci by nikdy nemali byť obeťami politiky vlastnej vlády. Táto situácia nás stavia do neriešiteľnej dilemy. Na jednej strane nemôžeme naplniť naše olympijské poslanie, ktorým je chrániť športovcov a spájať celý svet pri mierovom súťažení. Teraz, žiaľ, v tejto jedinečnej situácii bol jediný spôsob, ako ochrániť túto misiu, odporučiť neúčasť športovcov len kvôli ich pasu.“

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Ruskí a bieloruskí športovci by nemali byť trestaní pre ich vlády, tvrdí Bach © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ficova vláda rokuje v Michalovciach s ukrajinskou, obnova vojnou zničenej krajiny je pre slovenské firmy obrovskou príležitosťou (video+foto)

Slovenská strana už informovala, že budú hovoriť o projektoch cezhraničnej spolupráce.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *