Home / SLOVENSKO / Parlament rokuje o partnerskom spolužití, návrh zavádza pojmy spolužijúci partner a spolužijúca partnerka (naživo)

Parlament rokuje o partnerskom spolužití, návrh zavádza pojmy spolužijúci partner a spolužijúca partnerka (naživo)

19.10.2022 (Webnoviny.sk) – Parlament v stredu pokračuje v rozprave k zavedeniu inštitútu partnerského spolužitia. Cieľom návrhu poslancov za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) je zlepšiť legislatívu v oblasti majetkových práv týkajúcu sa osôb žijúcich v spoločnej domácnosti. Liberáli navrhujú zaviesť pojmy „spolužijúci partner“ a „spolužijúca partnerka“.

Naživo: Rokovanie parlamentu

Návrh je koncipovaný ako rodovo neutrálny, to znamená, že umožňuje uzatvorenie partnerského spolužitia tak medzi dvoma osobami rôzneho pohlavia (druh a družka), ako aj medzi osobami rovnakého pohlavia.

Partnerské spolužitie by v prípade schválenia návrhu vzniklo formou notárskej zápisnice a zaniklo buď rovnakou formou, alebo vstupom do manželstva či smrťou. Predpokladom na spôsobilosť pre partnerské spolužitie je podľa návrhu plnoletosť, partneri nemôžu byť manželia ani pokrvní príbuzní.

Slovensko je jednou zo šiestich krajín Európskej únie, ktorá nemá nijakým spôsobom upravené vzťahy osôb rovnakého pohlavia. Návrh z dielne liberálov je novelou ôsmich zákonov.

Nevytvára sa ním plnohodnotné životné partnerstvo, ale upravujú sa majetkové práva a niektoré životné situácie. Ide napríklad o sprístupňovanie zdravotnej dokumentácie, zavedenie bezpodielového spoluvlastníctva, zaradenie partnerov do prvej dedičskej skupiny, sprevádzanie k lekárovi, nárok na ošetrovné, plnenie z poistného po smrti poisteného partnera, poukazovanie dávky na účet inej osoby na žiadosť poberateľa dávky či jednorazové odškodnenie v prípade smrti v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania.

Viac k témam: inštitút partnerského spolužitia, Rokovanie NR SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Parlament rokuje o partnerskom spolužití, návrh zavádza pojmy spolužijúci partner a spolužijúca partnerka (naživo) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rodičia obvinení z týrania vlastných detí budú stíhaní na slobode, ale s monitorovacími náramkami

Súd obom rodičom uložil tiež zákaz osobného styku s poškodenými maloletými, teda s vlastnými deťmi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *