Home / SLOVENSKO / SaS navrhuje vytvoriť inštitút partnerského spolužitia. Slovensko má podľa Marcinkovej voči LGBT komunite veľký dlh (video)

SaS navrhuje vytvoriť inštitút partnerského spolužitia. Slovensko má podľa Marcinkovej voči LGBT komunite veľký dlh (video)

17.10.2022 (Webnoviny.sk) – Strana Sloboda a Solidarita (SaS) navrhuje vytvoriť na Slovensku inštitút partnerského spolužitia. Týkal by sa osôb opačného aj rovnakého pohlavia. Ako informoval v pondelok na tlačovej konferencii poslanec za SaS Ondrej Dostál, Slovensko je jednou zo šiestich krajín Európskej únie, ktorá nemá nijakým spôsobom upravené vzťahy osôb rovnakého pohlavia.

„Návrh je novelou ôsmich zákonov a nie je ním dotknutý zákon o rodine,“ zdôraznil Dostál. Cieľom je potvrdiť vzťah dvoch fyzických osôb bez ohľadu na pohlavie vo vzťahu k štátu a k tretím osobám.

Úprava majetkových práv

Dostál si myslí, že návrh má potenciál prejsť v parlamente, pretože vychádza z programového vyhlásenia vlády, na ktorom sa vtedajší koaliční partneri dohodli v roku 2020 a zakomponovali doň záväzok zlepšiť legislatívu v oblasti majetkových práv osôb žijúcich v spoločnej domácnosti. V prípade schválenia návrhu by podľa jeho slov nevzniklo plnohodnotné životné partnerstvo, ako to predtým navrhoval poslanec Tomáš Valášek z Progresívneho Slovenska a ktorého návrh neprešiel, ale „iba úprava majetkových práv a niektorých životných situácií.“

Ide napríklad o sprístupňovanie zdravotnej dokumentácie, zavedenie bezpodielového spoluvlastníctva, zaradenie partnerov do prvej dedičskej skupiny, sprevádzanie k lekárovi, nárok na ošetrovné, plnenie z poistného po smrti poisteného partnera, poukazovanie dávky na účet inej osoby na žiadosť poberateľa dávky či jednorazové odškodnenie v prípade smrti v dôsledku pracovného úrazu, alebo choroby z povolania. Partnerské spolužitie má podľa návrhu liberálov vzniknúť aj zaniknúť formou notárskej zápisnice.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Pokus o politický zmier

Podľa Dostála nejde o reakciu na minulotýždňový útok na ľudí z LGBT komunity, pretože návrh majú pripravený už viac ako rok. „V auguste 2021 sme ho zaslali koaličným partnerom a v auguste 2022 sme ho predložili, ale zhodou okolností bol odsunutý na októbrovú schôdzu,“ povedal Dostál.

Poslankyňa Vladimíra Marcinková z klubu SaS zdôraznila, že cieľom nie je vyvolávať vášne, ale naopak, je to pokus o politický zmier a hľadanie toho, v čom vedia nájsť zhodu s cieľom postupne zlepšiť život ľuďom z LGBT komunity. Podľa Marcinkovej má Slovensko voči tejto komunite veľký dlh. „Nespravili sme pre nich v politike zatiaľ nič. Prosím, spojme politické sily, aby sme týmto ľuďom dali aspoň základný balík práv,“ povedala Marcinková. Zároveň vyzvala politikov, aby v sebe našli ľudskosť a slušnosť a nepovzbudzovali homofóbne nálady.

Viac k témam: inštitút partnerského spolužitia, LGBT
Zdroj: Webnoviny.sk – SaS navrhuje vytvoriť inštitút partnerského spolužitia. Slovensko má podľa Marcinkovej voči LGBT komunite veľký dlh (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vláda klame voličov, podľa progresívcov dostali starostovia maďarských strán oveľa menej dotácií než tí koaliční

Koalícia len predstiera záujem o maďarských voličov v snahe pomôcť Pellegrinimu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *