Home / EKONOMIKA / Vo Francúzsku sa konal pochod proti zdražovaniu. Ľudia Macronovu vládu vyzvali, aby konečne konala (video)

Vo Francúzsku sa konal pochod proti zdražovaniu. Ľudia Macronovu vládu vyzvali, aby konečne konala (video)

16.10.2022 (Webnoviny.sk) – Tisícky ľudí sa v nedeľu zišli v uliciach Paríža na proteste proti rastúcim cenám. Pochod za zvýšenie miezd a ďalšie požiadavky zorganizovali ľavicoví oponenti prezidenta Emmanuela Macrona a zúčastnila sa na ňom aj tohoročná laureátka Nobelovej ceny za literatúru Annie Ernaux.

Zdražovanie a rast cien energií

Organizátori podujatie nazvali „pochodom proti vysokým životným nákladom a klimatickej nečinnosti“. Okrem výzvy na masívne investície proti klimatickej kríze požadujú aj núdzové opatrenia proti vysokým cenám vrátane zmrazenia nákladov na energie, základné tovary a nájomné, ako aj väčšieho zdanenia neočakávaných ziskov.

K štrajkom za mzdy, ktoré už obmedzili palivové rafinérie a sklady, sa v utorok pridajú dopravné štrajky. Vláda čelí prekážkam aj v parlamente, keďže tam v júnových voľbách stratila väčšinu. To Macronovej centristickej aliancii výrazne sťažuje realizáciu jeho domácej agendy a parlamentná diskusia o vládnom rozpočtovom pláne na budúci rok sa ukazuje ako mimoriadne náročná.

Vláda chaosu

Krajne ľavicový líder Jean-Luc Mélenchon, ktorého Macron už dvakrát porazil v prezidentských voľbách, na podujatí v Paríži vyhlásil, že prezident je nahraný a jeho vláda vedie Francúzsko do chaosu.

Predpovedal, že Macronovi ministri budú musieť pretlačiť rozpočet cez dolnú komoru parlamentu bez toho, aby dali zákonodarcom hlasovať – čo je kontroverzná perspektíva, ktorá vyvolala hlasný nesúhlas davu.

Viac k témam: Inflácia, Klimatické zmeny, Nárast cien, Pochod, Rast miezd, Zdražovanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Vo Francúzsku sa konal pochod proti zdražovaniu. Ľudia Macronovu vládu vyzvali, aby konečne konala (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *