Home / šport / Hokej / Talianska hokejová reprezentácia má nového kouča, stal sa ním 72-ročný Kanaďan Mike Keenan

Talianska hokejová reprezentácia má nového kouča, stal sa ním 72-ročný Kanaďan Mike Keenan

15.10.2022 (Webnoviny.sk) – Skúsený kanadský hokejový tréner Mike Keenan sa stal novým hlavným koučom mužskej reprezentácie Talianska s cieľom čo najlepšie ju pripraviť na domáce ZOH 2026 v Miláne a Cortine d´Ampezzo.

S dlhodobým záväzkom súhlasil napriek tomu, že už má 72 rokov. Počas 45-ročnej trénerskej kariéry úspešne pôsobil prevažne na klubovej úrovni, no v rokoch 1987 a 1991 doviedol hokejistov Kanady k zisku Kanadského pohára.

Vyhral Stanleyho aj Gagarinov pohár

„Mám veľa skvelých skúseností s medzinárodným hokejom, ale toto je pre mňa výzva a zároveň jedinečná príležitosť. Teším sa na budovanie a rozvoj tímu smerom k olympiáde. Zázraky sa z času na čas dejú. Taliani sú športoví nadšenci, a preto chcem, aby mali čo najvyššie očakávania,“ vyhlásil Keenan, ktorý trénoval mužskú reprezentáciu Kanady aj na majstrovstvách sveta v roku 1993. V roku 1980 viedol kanadskú „dvadsiatku“ na MS hráčov do 20 rokov.

Keenan naposledy pôsobil v čínskom klube Kunlun Red Star v ruskej KHL, predtým tri sezóny viedol Metallurg Magnitogorsk a v roku 2014 sa s ním tešil zo zisku Gagarinovho pohára.

V zámorskej NHL stál na lavičkách ôsmich rôznych tímov, v roku 1994 získal Stanleyho pohár ako kormidelník New Yorku Rangers.

V zbierke trofejí má aj Cenu Jacka Adamsa pre najlepšieho kouča profiligy, dostal ju po jeho prvom ročníku v súťaži s Philadelphiou Flyers. Ako tréner získal tituly aj v nižšej AHL a juniorskej QMJHL.

Taliani na olympiáde nebudú chýbať

Keenan vystriedal vo funkcii trénera talianskej reprezentácie Grega Irelanda, ktorý odišiel do Kunlunu.

Talianski hokejisti majú istú účasť na najbližšom olympijskom turnaji ako zástupcovia hostiteľskej krajiny, v rovnakej pozícii sa predstavili na ZOH 2006 v Turíne. Obsadili vtedy 11. miesto z 12 tímov a odvtedy sa na ZOH nedostali.

Na májových majstrovstvách sveta vo Fínsku skončili Taliani poslední vo svojej skupine a vypadli z elitnej kategórie.

Viac k témam: talianska hokejová reprezentácia
Zdroj: Webnoviny.sk – Talianska hokejová reprezentácia má nového kouča, stal sa ním 72-ročný Kanaďan Mike Keenan © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slafkovský vyrovnal tínedžerský rekord v Canadiens, bodoval aj Nemec (video)

Najvyťaženejším hráčom bol Erik Černák z Tampy Bay.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *